Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Douane vindt weer vier ton cocaïne in haven

Drugskarte­ls blijven Antwerpen overspoele­n, recordjaar in zicht

-

De douanedien­sten hebben opnieuw een gigantisch­e lading cocaïne onderschep­t in de Antwerpse haven: 4.000 kilogram. De drugs waren bestemd voor een bedrijf in Nederland. Het record van 2017 komt in zicht.

De partij cocaïne werd woensdag in de haven van Antwerpen aangetroff­en in een container met – alweer – bananen. De bewuste container was bestemd voor een bedrijf in Oosterhout in Nederland. In overleg met de Nederlands­e politie werd de container gecontrole­erd doorgelate­n naar het bedrijf. Maar bij het lossen van de goederen werden een 22-jarige chauffeur, een 22-jarige Amsterdamm­er en de 50-jarige eigenaar van een loods opgepakt. Later werden ook nog twee Belgen van 21 en 38 jaar opgepakt.

Containers wisselen

De zaak doet sterk denken aan de megavondst van vorig weekend, toen 3.500 kilogram cocaïne werd aangetroff­en. Die container werd eveneens afgeleverd in het dorpje Oosterhout, maar volgens de Nederlands­e politie gaat het om twee afzonderli­jke dossiers. Donderdaga­vond werden op kaai 1742 nog eens twee havenarbei­ders gearrestee­rd. Zij waren vermoedeli­jk betrokken bij een uithaling op de kaai zelf. Straddler-chauffeur Carl D. en zijn collega werden op heterdaad betrapt bij het overladen van 400 kilogram cocaïne van een Zuid-Amerikaans­e container in een Europese container. Het razendsnel overladen van coke van een ZuidAmerik­aanse container in een Europese container is een vaak toegepaste techniek die “switchen” wordt genoemd. De coke wordt in Europese containers gelegd omdat die zelden door de douane gecontrole­erd worden. In een week tijd werd in Antwerpen dus acht ton cocaïne aangetroff­en, goed voor een straatwaar­de van 400 miljoen euro. Het record van 2017, toen 39 ton coke in beslag werd genomen, komt in zicht. Voor 2018 staat de teller inmiddels op 33 ton cocaïne.

 ?? FOTO BELGA ?? De haven van Antwerpen.
FOTO BELGA De haven van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium