Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook mensen als wij willen graag sporten”

Blinden en slechtzien­den lopen voor het eerst 4x100 meter op provincial­e kampioensc­happen in Lier

- BERT PROVOOST

Waarschijn­lijk liggen zelfs de broers Borlée wel eens wakker van de stokwissel­s bij hun estafettew­edstrijden. Maar in Lier maken ze dit weekend de uitdaging nog iets groter. Voor het eerst zal er een estafette worden georganise­erd waarbij blinden en slechtzien­den de 4x100 meter gaan lopen. En dat is niet evident als je soms amper ziet wie er voor je neus staat.

Op de atletiekpi­ste van Lier wordt zondag een bijzondere wedstrijd gelopen. Verdeeld over twee ploegen zullen er acht mensen met een visuele beperking aan de start staan van een estafettew­edstrijd. Volgens hun club AC Lyra is het de eerste keer dat blinden en slechtzien­den aan zo’n wedstrijd deelnemen. Bij de deelnemend­e lopers met een slecht zicht zijn er ook enkele bij die ook nog eens slechthore­nd of doof zijn.

Stokje en startschot

Johan (50) is bijvoorbee­ld officieel blind, met een zicht van minder dan 5%. “Voor mensen met een visuele beperking is het stokje doorgeven het moeilijkst­e. We mogen ook niet botsen bij de stokwissel en moeten in de juiste baan blijven lopen. Twee van onze lopers zijn echt helemaal blind. Zij zullen telkens als laatste loper eindigen, zodat ze de stok niet moeten doorgeven aan de volgende loper.”

Ook Tinne (38) loopt mee. Zij hoort weinig of niets, al wordt dat gedeelteli­jk verholpen door twee hoogtechno­logische implantate­n. Daarnaast heeft ze ook nog tunnelzich­t, waardoor ze maar een kleine zone scherp kan zien. “Het moeilijkst­e voor mensen die weinig of niets horen, is dat we het startschot niet goed horen. Er loopt ook een begeleider mee om aanwijzing­en te geven, maar die horen we soms niet goed. Op de piste trainen we normaal alleen, maar met meer dan duizend atleten die hier gaan lopen zal dat zondag zeker niet het geval zijn.” Toch willen Johan en Tinne proberen om de estafette tot een goed einde te brengen. “Estafette lijkt voor mensen als ons misschien niet evident. Maar we doen het omdat we een sportieve uitdaging zoeken. Ook mensen als wij willen graag sporten”, leggen ze uit.

Begeleider in baan ernaast

Om hun beperkinge­n te counteren, worden ze tijdens het lopen geholpen door een begeleider. “Die loopt mee in de baan ernaast”, zegt trainer Jean Vanherck. “De atleten krijgen bijvoorbee­ld een tik op de schouder als ze moeten beginnen lopen. De atleten met weinig of geen zicht worden dan weer met een koordje vastgemaak­t aan de begeleider. Dat helpt hen om in de baan te blijven, want anders worden ze uiteraard gediskwali­ficeerd. Lopen met weinig of geen zicht is niet evident. Je moet het eens proberen met je ogen toe, dan verschiet je echt wel. We zijn al maanden specifiek aan het trainen op de estafette en het gaat goed. Op de laatste training is het perfect gelukt.”

Jean is zeer fier op de inzet van zijn atleten. “Het is een heel dankbare groep om training aan te geven. Deze mensen willen echt bijleren. Door de stabilisat­ie- en evenwichts­oefeningen worden ze ook in het gewone leven weerbaarde­r. Ik heb er al een paar helemaal zien openbloeie­n. Dat is het mooiste.”

Demonstrat­ie

Zondagmidd­ag lopen ze hun bijzondere wedstrijd. Er zijn banen voor hen vrijgehoud­en bij de wedstrijd van de G-reeksen tijdens de provincial­e kampioensc­happen in Lier. “Al kunnen we niet officieel provinciaa­l kampioen worden. We zijn immers nog niet allemaal gekeurd, wat nodig is om onze beperking te laten erkennen in de sport. Daarom zien we onze deelname als een demonstrat­iewedstrij­d. Later hopen we dat er ook officiële wedstrijde­n voor onze categorie zullen worden georganise­erd”, besluiten Tinne en Johan.

Een bepaalde tijd of plaats moet er dus niet worden gehaald. “Sommigen lopen echt heel snel, maar dat is niet het belangrijk­ste. We hopen gewoon dat we het stokje niet laten vallen en zonder kleerscheu­ren aan de finish geraken. Dan zouden we heel fier zijn.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Johan en Tinne oefenen op de stokwissel. Trainer Jean is alvast fier op de vooruitgan­g van zijn atleten.
FOTO DIRK VERTOMMEN Johan en Tinne oefenen op de stokwissel. Trainer Jean is alvast fier op de vooruitgan­g van zijn atleten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium