Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We blijven het voor u volgen

- Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be

Het zou kunnen dat er zich in de laatste weken voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober nog een ander thema opdringt, maar als dat niet gebeurt, zal mobiliteit hét onderwerp zijn waarover politici in de stad én de provincie Antwerpen het meest zullen debatteren. Het permanente verkeersin­farct in en rond Antwerpen beroert intussen de hele regio. Tot ver in de Kempen leiden de files op de Antwerpse Ring tot sluipverke­er, luchtvervu­iling en onveilige situaties.

Gelukkig is er vorig jaar eindelijk een akkoord gesloten over de grote infrastruc­tuurwerken voor Antwerpen, maar de voordelen daarvan zullen we pas over enkele jaren voelen. Het is nu kwestie van snel en efficiënt de problemen aan te pakken die er zijn.

Een van die problemen is de verkeersve­iligheid. Na drie dodelijke ongevallen met fietsers in het najaar van 2017 vroeg Gazet van Antwerpen haar lezers om gevaarlijk­e kruispunte­n en situaties te melden. In één weekend kregen we 2.500 meldingen binnen, uit de hele provincie. Daaruit stelden we een top tien samen die we nu aan de bestuurder­s voorleggen. Vandaag leest u wat de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis met uw lijst heeft gedaan. Plannen zijn er blijkbaar genoeg, maar kruispunte­n aanpassen en fietspaden aanleggen blijken telkens weer een werk van lange adem. Moet dat allemaal zo lang duren? Kunnen we onder druk van de omstandigh­eden niet sneller te werk gaan? Zijn de voorgestel­de oplossinge­n echt wel de beste? En is er nu echt niets te doen aan die dagelijkse ongevallen op de Ring? We blijven het opvolgen, nog jarenlang als het moet, ook in de Kempen, het Waasland en de regio Mechelen. De rest van de week kunt u trouwens elke dag een interessan­te reportage lezen over een of ander aspect van onze mobiliteit. Intussen promoten we de unieke GvA Olympus-app, die u aanmoedigt om met uw auto uit de spits te blijven en die u helpt bij het kiezen en gebruiken van alternatie­ven. Waarom we dit allemaal doen? Omdat de grootste krant van de provincie niet afzijdig kan blijven in het belangrijk­ste debat over deze regio. En omdat we ervan overtuigd zijn dat de huidige stilstand voor de stad, de haven en de provincie en al haar inwoners ongezond is, in alle betekeniss­en van het woord.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium