Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gaat Antwerpen Italië en Nederland achterna?

Drugsgeld in economie en politiek

-

De politieke wereld reageert verontwaar­digd op de suggestie van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dat drugscrimi­nelen politieke invloed proberen te kopen. Is die verontwaar­diging terecht? Of is de drugsmaffi­a zich aan het invreten in de politiek?

Wat bedoelt De Wever met infiltrati­e van drugscrimi­nelen in de samenlevin­g?

Criminolog­en maken vaak een onderschei­d tussen gewone misdaad en de echte georganise­erde misdaad, zoals de Italiaanse maffia of de Mexicaanse drugskarte­ls. De georganise­erde misdaad streeft niet louter naar geldgewin, maar zal na verloop van tijd ook naar politieke macht streven, door te infiltrere­n in het zakenleven, de sportwerel­d én uiteindeli­jk de politiek. Criminele groepering­en met een grote financiële slagkracht zullen proberen om hun pionnen te plaatsen in het bedrijfsle­ven, in de politiek en zelfs in het gerechteli­jk apparaat. Het meest sprekende voorbeeld was de Colombiaan­se drugsbaron Pablo Escobar, die het credo Plato

o Plomo (‘zilver of lood’) huldigde. Wie naar de pijpen van de cocaïnekon­ing danste, werd daarvoor rijkelijk betaald. Wie zich niet liet corrumpere­n, kon de kogel krijgen.

Pablo Escobar werd zo onmetelijk rijk met cocaïnehan­del dat hij ook een politieke factor werd in zijn land. Intimidati­e, terreur en corruptie volstonden immers niet om zichzelf te beschermen tegen de Amerikaans­e autoriteit­en, die zijn vel wilden. Daarom lanceerde Escobar zichzelf in de politiek en werd hij verkozen tot parlements­lid, waardoor hij van parlementa­ire onschendba­arheid genoot. Escobar had een grote aanhang, want voor de armen bouwde hij in Medellin duizenden sociale woningen en legde hij voetbalple­intjes aan voor de jeugd.

Overdrijft De Wever met zijn alarmerend­e waarschuwi­ng? Antwerpen is Medellin toch niet?

Antwerpen kan niet met Medellin uit de jaren tachtig worden vergeleken, gelukkig maar. Maar wie denkt dat de georganise­erde misdaad bij ons geen voet aan de grond probeert te krijgen, moet toch eens naar onze noorderbur­en kijken. In de provincie Noord-Brabant leveren politie, justitie en bestuurlij­ke overheid een gevecht op leven en dood met de steenrijke, uiterst gewelddadi­ge drugsorgan­isaties. Landbouwer­s die het financieel moeilijk hebben worden zwaar onder druk gezet door maffia-achtige groepen die loodsen en boerderije­n willen huren om xtc-labo’s of cannabispl­antages in onder te brengen. Dat fenomeen doet zich overigens ook steeds vaker voor in de Kempen.

Een op de vier burgemeest­ers in Nederland wordt bedreigd door de georganise­erde misdaad. Het Nederlands­e Centrum voor Criminalit­eitspreven­tie waarschuwd­e begin dit jaar voor het gevaar van politieke infiltrati­e door de drugsmaffi­a. Volgens het centrum stonden maffiabend­es klaar om met politieke lijsten deel te nemen aan de verkiezing­en. De Stadsparti­j uit Breda was een partij met duistere kandidaten en een duistere financieri­ng. Andere kandidaten bleken een crimineel verleden te hebben of hadden familiale banden met zware misdadiger­s. In Nederland kwam zelfs een wethouder (schepen) in de cel terecht omdat op zijn terrein de grootste amfetamine­fabriek van Europa werd aangetroff­en. In Nederland spreken ze over de versmeltin­g van onderwerel­d met bovenwerel­d.

In Italië is de osmose tussen de misdaad en politiek zo veel groter. De centrale overheid ontbindt geregeld volledige gemeentera­den in Calabrië en Sicilië omdat alle raadsleden bleken omgekocht door de maffia.

Hoe zit het in Antwerpen?

Burgemeest­er Bart De Wever is niet de eerste die waarschuwt voor infiltrati­e van de cocaïneben­des in de samenlevin­g. Politiebaa­s Stany De Vlieger wees vorig jaar ook al op de groeiende invloed van een aantal criminele families die contacten uitbouwen in het zakenleven, de politiek en het gerecht. Ook de opkomst van nieuwe (plaatselij­ke) partijen, zoals D-SA of Be.One, kan voor criminelen een gelegenhei­d bieden om te investeren in hun ‘relaties’ in de bovenwerel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium