Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jordi De Vlam (25) krijgt vertrouwen en trekt lijst

Ook Zoerselbos-boegbeeld Leo Cautereels op lijst Groen

- (kma)

Jordi De Vlam (25), die vorig jaar in moeilijke omstandigh­eden de overleden Leo Rens opvolgde als enig gemeentera­adslid van Groen in Zandhoven, wordt lijsttrekk­er. Er staan enkele opvallende namen op, zoals Leo Cautereels.

Groen Zandhoven heeft zijn volledige lijst met 23 namen klaar. “Ik heb zeker zin om verder te doen. Het was een interessan­te ervaring”, zo omschrijft lijsttrekk­er Jordi De Vlam zijn eerste jaar als gemeentera­adslid.

Groen Zandhoven hoopt te groeien van één naar minstens twee zetels. “Onze grote hoop is ook dat de absolute meerderhei­d in Zandhoven gebroken wordt”, zegt lijstduwer en oud-gemeentera­adslid Ward Belmans. “Het zou een revolutie betekenen in Zandhoven als de CD&V straks moet gaan praten met iemand.”

Marjet Brangers, die Belmans destijds opvolgde als gemeentera­adslid, staat tweede, voor Kries van Zele. Tine Van de Velde (20) en Timothy Thys (23) zijn de jongsten op de lijst. Hedwig Maldoy, de vrouw van N-VA-raadslid Bart Van den Bergh, staat dertiende. Met Somia El Fihmi, die tegenover het gemeentehu­is woont, heeft Groen Zandhoven ook iemand met Marokkaans­e roots.

Een interessan­te kandidaat is zeker ook Leo Cautereels (76 jaar, plaats 18), die als stichter van De Vrienden van het Zoerselbos het 400 hectare grote Zoerselbos mee van de verkavelin­g redde. Hij was verbonden aan de groene fractie in het Europees Parlement en zette zich als Zoersels Agalev-sche-

pen tussen 1994 en 2000 in voor het afvalbelei­d. Cautereels is ook oud-voorzitter van Red de Voorkempen en ijverde voor de sluiting van het stort van Westmalle.

“Recent ben ik van Zoersel naar een servicefla­t in Zandhoven verhuisd”, legt hij uit. “Een terugkeer naar mijn roots, want mijn liefde voor de natuur schoot wortel op de boerderij van mijn grootouder­s Kees Van Dijck en Celina Reypens in Heuvelheid­e. In Zandhoven heb ik me vroeger al ingezet voor het behoud van SintChrist­offel, toen Willy De Bie de oude afspanning wou laten slopen, en verhinderd­e ik achter de schermen mee de bouw van een grote jumpinghal in de Tappelbeek­vallei in Massenhove­n.”

Enkele actiepunte­n van Groen zijn een vrije busbaan op de N14, zien hoe de huidige knip in het centrum nog verbeterd kan worden en een geboortebo­s.

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De kandidaten van Groen Zandhoven, met Jordi De Vlam centraal gehurkt. Vierde bovenaan rechts is Leo Cautereels.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De kandidaten van Groen Zandhoven, met Jordi De Vlam centraal gehurkt. Vierde bovenaan rechts is Leo Cautereels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium