Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurtbewoo­nster valt in bouwput stilgelegd­e werf

Omwonenden Laathof verwijten bouwheer en architect nalatighed­en

- SEPPE SLAETS

Een zware val van een bejaarde vrouw in de bouwput van het Laathof in de Amedeus Stockmansl­ei doet heel wat stof opwaaien. De ontwikkela­ar van het omstreden project, dat al jaren stilligt, diende recent een nieuwe vergunning­saanvraag in.

Het project op het voormalige tennisterr­ein Derby verhit al meer dan een decennium de gemoederen. Van de drie woonblokke­n is er maar één afgewerkt. De rest ligt stil door aanslepend­e procedures met drie betrokken partijen: de stad Mortsel, ontwikkela­ar Imvano en de buurtbewon­ers. De straat werd afgewerkt, maar een kelderverd­ieping en een uitgegrave­n verwilderd­e bouwput liggen er al jaren onaangeroe­rd bij.

Het is in die bouwput van blok C dat de buurtbewoo­nster sukkelde. De brandweer moest haar bevrijden en ze kwam in het ziekenhuis terecht met lichte verwonding­en. De vrouw in kwestie was niet bereikbaar voor commentaar.

“Wat als we haar niet hadden gehoord?” zegt An Jespers, die vlakbij woont. “Ik kon nadien erg moeilijk inslapen. Ze maakte een val van maar liefst 4 meter.”

“Dit is een heel gevaarlijk­e situatie. Wat als er kinderen spelen en ze lopen achter een bal aan? Het netje dat er nu gespannen is, houdt hen niet tegen. Er moet iets gedaan worden aan die vieze en vuile omgeving. Of moet er nog incidenten gebeuren?” aldus buurvrouw Eva Gonnissen.

Peter Brinckman die het dossier van nabij opvolgt en de reacties van de omwonenden verzamelde, haalt fel uit. “Dit lijkt ons een grove nalatighei­d van de bouwheer en zijn architect. We dringen aan op extra toezicht door de stad. Verder verzoeken we de lokale overheid om de bouwheer hiervoor in gebreke te stellen en hem te verplichte­n een herasafslu­iting te zetten rond de bouwputten.”

Bij Imvano kregen we niemand te pakken voor een reactie.

“We kennen de precieze omstandigh­eden van het incident niet. Toen onze dienst van het incident kennisnam, namen we contact op met de aannemer om de veiligheid op de werf te garanderen. We zullen erop toekijken dat de werf op de juiste manier wordt afgesloten”, stelt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Steve D’Hulster (sp.a). “Vorig jaar weigerden we de bouwvergun­ning en dat werd in beroep bevestigd door de bestendige deputatie. Er is nu een nieuwe omgevingsv­ergunning aangevraag­d. De inhoudelij­ke beoordelin­g van die aanvraag gebeurt pas na het openbaar onderzoek.”

Aan de buurt om al dan niet opnieuw bezwaren te formuleren. “De bouwheer deed geen moeite om het dossier aan te passen. Zelfs de data in de motivatien­ota verwezen nog naar 2017. Is deze aanvraag wel ontvankeli­jk?” zegt buurman Brinckman.

 ?? FOTO'S DIRK VAN DE VELDE ?? In de bouwput aan het einde van de straat tuimelde een bejaarde buurvrouw naar beneden. De buurt eist dat er iets gebeurt aan de “gevaarlijk­e, vuile en vieze omgeving”.
FOTO'S DIRK VAN DE VELDE In de bouwput aan het einde van de straat tuimelde een bejaarde buurvrouw naar beneden. De buurt eist dat er iets gebeurt aan de “gevaarlijk­e, vuile en vieze omgeving”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium