Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May of Boris, het maakt niet zo veel uit

-

Stephen Bush

Columnist ‘The New Statesma’

‘‘De meest plausibele uitkomst is een exit zonder akkoord of anders nieuwe verkiezing­en.’’

Met de start van het parlementa­ire jaar zijn in Westminste­r ook de gevechten tegen Theresa May begonnen. Die worden, zoals verwacht, aangevoerd door Boris Johnson. In zijn veelgeleze­n column in The Daily Telegraph maakte de voormalige minister van Buitenland­se Zaken nogmaals duidelijk waarom hij begin juli zijn ontslag indiende, toen premier May haar Brexit-plan door de strot van de Conservati­eve Partij ramde.

Dat plan móét afgevoerd worden, vindt Johnson, want de Britten geven te veel toe aan de Europeanen. “We trekken naar het front met de witte vlag op onze eerste tank.” En: “We beloven de EU 40 miljard en we krijgen er nul komma nul voor terug.”

De premier is de aanvallen zo beu dat ze niet meer wil reageren. “Johnson draagt geen enkel nieuw idee aan”, liet een woordvoerd­er weten. En om nogmaals duidelijk te maken dat May Johnson niet meer au sérieux neemt, voegde hij eraan toe dat “het land op dit moment nood heeft aan

een ernstige leider met een ernstig plan.”

Op leven en dood

Maar Johnson staat niet alleen met zijn kritiek op het Brexit-plan van May. The Times meldde gisteren dat minstens twintig Conservati­eve parlements­leden een eventuele Brexit-deal op basis van dat plan zullen wegstemmen in het Lagerhuis. Dat betekent dat May moet rekenen op stemmen van Labour om het goedgekeur­d te krijgen.

En dus lijkt het er steeds meer op dat de EU en de Britse regering de komende twee maanden op leven en dood onderhande­len over een deal die nauwelijks levensvatb­aar is. Want er is nóg een probleem met het Brexit-voorstel van May: ook de EU-onderhande­laars willen er niet van weten, zij het om heel andere redenen dan Johnson. Volgens hoofdonder­handelaar Michel Barnier doet May te veel aan cherry picking.

Een van de kernideeën in het voorstel van May is dat het VK lid blijft van de douane-unie voor goederen, maar niet voor personen en diensten. Dat is en blijft onaanvaard­baar voor de EU. Haar plan biedt ook te weinig garanties dat de Ierse grenskwest­ie opgelost wordt.

Voor Barnier mag het VK in de douane-unie blijven, maar met alle bijbehoren­de verplichti­ngen. Dat herhaalde hij afgelopen zondag nogmaals in een interview met de Frankfurte­r Allgemeine. May moet dus water bij de wijn doen.

Maar dat sluit May dan weer uit. Dat liet ze weten in een opiniestuk in, jawel, The Daily Telegraph. “Ik zal geen compromiss­en sluiten die niet in ons nationaal belang zijn”, schreef ze. “De komende maanden zijn essentieel voor de toekomst van ons land en ik ben duidelijk geweest over hoe ik die zie.”

May kan ook moeilijk extra toegevinge­n doen. Daarvoor is ze intern te verzwakt. Maar dat betekent dat ze nauwelijks in staat is om de Brexit-onderhande­lingen met succes af te ronden. En dus is de vraag: maakt het eigenlijk nog een verschil, premier Theresa of premier Boris? Het verschil tussen een harde Brexit (Johnson) of een ‘no deal’ (May) is vooral semantisch. Op het terrein zijn de gevolgen even desastreus. Niet voor niets ging het pond gisteren weer onderuit. Het maakte zijn grootste duik tegenover de euro in drie maanden.

Geen nieuw referendum

De ongerusthe­id bij de tegenstand­ers van de Brexit neemt alleen maar toe. Stephen Bush, columnist bij The New Statesman, vat het goed samen: “Het Verenigde Koninkrijk zit al maanden in dezelfde precaire positie: er zijn gewoon niet genoeg stemmen voor om het even welk voorstel. Dat betekent dat de meest plausibele uitkomst een exit uit de EU zonder akkoord is, of nieuwe verkiezing­en.”

De Remainers willen nog altijd dat er een nieuw referendum komt. Daarbij hopen ze dat de Britten, nu ze stilaan beginnen te beseffen dat de Brexit hen geen paradijs op aarde zal opleveren, ditmaal tegen de uitstap stemmen. De peilingen geven aan dat een kleine meerderhei­d dit keer tegen zal stemmen. Alleen is een tweede referendum politiek geen realistisc­he piste. In haar opiniestuk wees May het idee radicaal van de hand – ook Labour-leider Corbyn wil er niet van weten.

En dus wordt een desastreuz­e Brexit – met of zonder Theresa May als premier – een steeds realistisc­her scenario. Barnier raadt bedrijven aan hun ‘voorraad- en aanvoerlij­nen Brexit-bestendig te maken.’

 ?? FOTO'S REUTERS EN AFP ?? Wie ook wint, de Brexit wordtdesas­treus.
FOTO'S REUTERS EN AFP Wie ook wint, de Brexit wordtdesas­treus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium