Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeder gaat 3 dode kindjes wel groeten, maar mag niet naar begrafenis

Bieke W. wilde haar man “niet met de zorg voor de drie kinderen opzadelen”

- TIM LESCRAUWAE­T, DIRK COOSEMANS

Op een ongeziene persconfer­entie over het gezinsdram­a in Varsenare bleek gisteren dat Bieke W. van de onderzoeks­rechter toestemmin­g kreeg om afscheid te nemen van haar vermoorde kinderen. Volgens haar advocaat had ze schrik om in een instelling te belanden. Ze verklaarde aan de politie: “Ik wilde Nicolas niet voor de rest van zijn leven met de zorg voor de kinderen opzadelen.”

De raadkamer in Brugge heeft gisteren de aanhouding van moeder Bieke W. met minstens een maand verlengd. Een verrassing is dat niet. Volgens de eerste vaststelli­ngen zou ze haar oudste kinderen Elyse (4) en Fabrice (2) verstikt hebben. Haar jongste kind, Arthur (3 maanden), zou ze gedood hebben in bad. De autopsie moet daarover nu nog zekerheid brengen. Ondertusse­n werden al drie psychiater­s aangesteld om de jonge moeder grondig te onderzoeke­n. “Hun verslag wordt cruciaal in dit dossier”, zegt haar advocaat Philip Van Den Berghe, die gistermidd­ag de verzamelde pers in zijn bureau ontving. “Maar het opstellen van zo’n verslag neemt normaal gesproken wel een tijdje in beslag.” Uit dat verslag zou moeten blijken of Bieke W. al dan niet toerekenin­gsvatbaar was op het moment van de feiten.

Volgens de raadsman heeft de vermoedeli­jke postnatale depressie, waarin de vrouw verkeerde, ongetwijfe­ld met de feiten te maken. “Bieke is perfection­istisch. Zowel in haar werk als in haar gezin. Op de werkvloer kan dat een positieve eigenschap zijn, maar in een gezinssitu­atie met drie kleine kinderen is dat onhoudbaar. Het is logisch dat je huis dan geregeld een puinhoop is. Maar zij kon daar moeilijk mee omgaan.”

De depressie zou volgens haar verklaring­en pas twee weken geleden zijn opgedoken. In die periode sliep ze naar eigen zeggen slechts één uur per nacht. “Die slapeloosh­eid woog door. Bovendien stopte ze een week voordien met borstvoedi­ng. Speelt dat hormonaal een rol? Ik durf het niet te zeggen, dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.”

Afspraak bij psychiater

Wel werd meer duidelijk over de eerste verklaring­en van Bieke W. aan de politie. “Ik wilde Nicolas niet voor de rest van zijn leven met de zorg van de kinderen opzadelen”, zou ze geantwoord hebben op de vraag waarom ze haar kinderen vermoordde.

Feit is wel dat Bieke en haar partner merkten dat het niet goed met haar ging. Nicolas nam zelfs enkele dagen verlof zonder wedde om bij zijn gezin te zijn. Na twee consultati­es bij de huisdokter had Bieke een afspraak bij een psychiater. “Die zou de dag na het drama doorgaan”, zegt haar advocaat. “Zij was verpleegst­er en wist dat er maatregele­n genomen zouden worden. In de vorm van een gedwongen of vrijwillig­e opname. Wellicht had ze daar schrik voor.”

Haar man Nicolas ging Bieke ondertusse­n al twee keer bezoeken in de gevangenis. Hij blijft haar steunen. “Die man worstelt met heel tegenstrij­dige gevoelens”, zegt zijn advocaat Koenraad Stubbe. “Enerzijds is zij de partner met wie hij voordien nooit problemen had. Anderzijds is hij door haar wel zijn drie kinderen kwijt.”

Bieke W. mag straks niet aanwezig zijn op de begrafenis van haar kinderen. Wel kreeg ze toestemmin­g van de onderzoeks­rechter om haar kinderen een laatste groet te brengen.

 ?? FOTO BELGA ?? Advocaten Koenraad Stubbe en Philip Van Den Berghe tijdens een ongeziene persconfer­entie: “De dag na het drama had Bieke een afspraak met de psychiater. Zij wist dat er maatregele­n genomen zouden worden. In de vorm van een gedwongen of vrijwillig­e opname. Wellicht had ze daar schrik voor.”
FOTO BELGA Advocaten Koenraad Stubbe en Philip Van Den Berghe tijdens een ongeziene persconfer­entie: “De dag na het drama had Bieke een afspraak met de psychiater. Zij wist dat er maatregele­n genomen zouden worden. In de vorm van een gedwongen of vrijwillig­e opname. Wellicht had ze daar schrik voor.”
 ?? FOTO RR ?? Bieke W. en haar man Nicolas.
FOTO RR Bieke W. en haar man Nicolas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium