Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat is er écht aan de hand in onzeAntwer­pse haven?

- (vdaa)

Politiebaz­en, magistrate­n en politici geven graag uiteenlope­nde verklaring­en voor de enorme toevloed van cocaïne in de Antwerpse haven. Maar niemand die de vinger echt op de zere wonde durft te leggen: corruptie.

De Spaanse kustlijn is jarenlang de favoriete overslagpl­aats geweest voor Zuid-Amerikaans­e drugskarte­ls en hun Europese partners, maar alles lijkt erop dat Antwerpen die rol als belangrijk­ste entry point voor cocaïne heeft overgenome­n. Maar hoe kun je dat ‘succes’ van Antwerpen als drugshaven verklaren?

De betreurde Gentse criminoloo­g Brice De Ruyver meende dat de pakkans in Antwerpen te klein en wees zo in de richting van de havenautor­iteiten, douane, politie en justitie. De havengemee­nschap en de politiek wezen dan weer graag naar het uitgestrek­t, moeilijk te beveiligen havencompl­ex. Rotterdam zou veel makkelijke­r te bewaken zijn dan Antwerpen. Maar is dat de échte reden voor het internatio­nale succes van de Antwerpse drugsmaffi­a?

Er is één factor waar we niet omheen kunnen. Antwerpen is de belangrijk­ste fruithaven van Europa. Het fruit dat vanuit Zuid-Amerika naar Europa komt via Antwerpen vormt de gedroomde deklading om cocaïne in te verstoppen. Maar de uitgestrek­theid van de haven, die speelt allang geen rol meer. De tijd dat smokkelaar­s in Antwerpen over het hek klauterden met sporttasse­n vol met blokken coke, ligt al een tijdje achter ons. De grootschal­ige cocainesmo­kkel kan eigenlijk gelokalise­erd worden in één dok en twee kaaien. Kaai 1700 en kaai 1742 aan het Deurganckd­ok, waar de containert­erminals van de multinatio­nals DP World en PSA/MPET liggen. Daar gebeurt het. Maar laat kaai 1700 en 1742 nu net de modernste en best beveiligde kaaien van onze haven zijn, vergelijkb­aar met de haven Rotterdam.

Corruptie

Waarom zijn de drugssmokk­elaars dan vooral in Antwerpen actief? Het antwoord: corruptie. De drugssmokk­el kan slechts functioner­en met hulp van binnenuit: van de planners in de havenbewas

drijven, van straddle-chauffeurs die de kranen bedienen tot de reeferman die containers openmaakt. De internatio­nale drugsmaffi­a houdt van Antwerpen omdat de lokale drugsjonge­ns uitstekend­e contacten hebben in de havenbedri­jven en onder de dokwerkers. Het gerecht doet nu onderzoek naar een criminele groep die zelfs een mol heeft binnen een rederij, die hen de pincodes doorspeelt waarmee criminelen de containers vol drugs simpelweg kunnen ophalen aan de terminals.

Het Antwerpse probleem is dus een probleem van mensen. Camera’s en scanners kunnen de klus lastiger maken voor criminelen, maar zolang politie en justitie de bazen van die uithaalfir­ma’s niet hard aanpakken, zal de cokebusine­ss blijven boomen. Het heeft weinig zin om meer containers te scannen, want de drugssmokk­elaars slagen er toch in om de cocaïne uit de container te halen nog voor ze naar de scanners gaan.

Het KALI-team zal het dus over een andere boeg moeten gooien dan de FGP gewoon was: zich tevredenst­ellen met het oppakken van wat dokwerkers en wat tussenpers­onen. Het afhakken van de armen van de octopus heeft het probleem alleen maar groter gemaakt, het wordt tijd dat er ook eens op de kop van de octopus wordt gericht.

 ??  ?? FOTO BELGA Cocaïne in bananen in Antwerpen. Antwerpen is de belangrijk­ste fruithaven en fruit vormt nu eenmaal de ideale dekmantel voor drugs.
FOTO BELGA Cocaïne in bananen in Antwerpen. Antwerpen is de belangrijk­ste fruithaven en fruit vormt nu eenmaal de ideale dekmantel voor drugs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium