Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijfswa­gens: over en out?

-

Cash-for-cars, het mobiliteit­sbudget, fietsleasi­ng? Er zijn verschille­nde manieren waarop bedrijven het aantal bedrijfswa­gens kunnen indijken en zo meehelpen aan een minder verstopte spits. Maar de alternatie­ven blijken niet allemaal zo interessan­t, horen we bij Dirk Wijns, directeur van Acerta Consult, dat bedrijven adviseert over onder meer mobiliteit.

Eerst wat cijfers: in

2017 werden in België zo’n 292.000 bedrijfswa­gens ingeschrev­en.

Het aantal ingeschrev­en privéwagen­s lag dat jaar op circa

254.000 stuks. Belangrijk: naast de ‘pure’ salariswag­ens – de wagen is een onderdeel van de verloning – zijn er ook nog bedrijfswa­gens voor beroepsgeb­ruik – denk aan taxi’s, de dokter op ronde … De FOD Mobiliteit schatte in 2016 het aantal salariswag­ens op ruim 445.000, het dubbele van de bijna 289.000 in 2007.

Minstens de salariswag­en – al dan niet met tankkaart – wordt al eens aangezien als een belangrijk­e factor in de files. Hun aandeel terugdring­en kan de files doen krimpen, menen meerdere experts. De regering werkte een aantal alternatie­ven uit, zoals cash-for-cars en de mobiliteit­svergoedin­g.

Cash for cars

Sinds maart is ‘cash for cars’ in werking. “Het houdt in dat werknemers hun firmawagen kunnen inleveren en in de plaats een cash vergoeding te krijgen, gebaseerd op de catalogusw­aarde”, zegt Dirk Wijns. “Maar, het is eigenlijk nogal een bescheiden vergoeding, omdat je je verplaatsi­ngen dan allemaal zelf moet gaan bekostigen. De werkgever zal bijvoorbee­ld niet meer tussenkome­n voor de trein of bus, en ook de fietsvergo­eding valt weg. In de realiteit zien we dat er weinig interesse voor is.”

Echte cijfers zijn er nog niet, maar een recente bevraging heeft het eind juli over slechts 23 werknemers van 22 bedrijven die in het systeem zijn ingestapt.

Mobiliteit­svergoedin­g

Meer verwachtin­gen zijn er over de mobiliteit­svergoedin­g die eind juli al werd goedgekeur­d, maar nog praktisch moet worden uitgewerkt. “Daarmee vertrek je van de reële kosten van de bedrijfswa­gen, dus inclusief kosten als verzekerin­g, belastinge­n enzovoort”, gaat Wijns verder. “De werknemer kan met dat budget kiezen voor een kleinere, zuinigere wagen. Met het overschot van je budget kun je dan trein- of bustickets kopen, deelwagens huren enzovoort. Heb je dan nog budget over, dan kan dat worden uitbetaald, mits een inhouding van 38,07%, zoals ook op je loon belastinge­n worden geheven. De interesse voor dit systeem gaat groter zijn, al kan het even duren, omdat bestaande leasecontr­acten – vaak vier of vijf jaar – door een verbreking­svergoedin­g niet zomaar opgezegd gaan worden. En de firmawagen zal bovendien nog wel aantrekkel­ijk blijven.”

Leasefiets­en

Opvallend: almaar meer bedrijven bieden in plaats van een bedrijfswa­gen een leasefiets aan. Dat is uiteraard een pak goedkoper en duurzamer. De werknemer kan de fiets na enkele jaren soms ook afkopen. Heel wat fietsen zijn ook elektrisch, al staan bedrijven niet allemaal te springen voor de snelle speed-pedelec. “Die is duurder, onder meer door de verzekerin­g. Maar daarnaast is er ook het risico door de hogere snelheid. De risico’s op arbeidsong­eschikthei­d liggen relatief hoog.” Zo is er minstens één chemiebedr­ijf in de Antwerpse haven dat speed-pedelecs weigert, waarbij het de vergelijki­ng maakt tussen bijvoorbee­ld een week ziekteverl­of na een auto-ongeval, tegenover al snel één of enkele maanden arbeidsong­eschikthei­d door een gebroken arm bij een fietsongev­al.

MORGEN Uitgaan naar Antwerpen, onbegonnen werk?

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Hr-directeur van Acerta Consult Dirk Wijns.
FOTO GUY PUTTEMANS Hr-directeur van Acerta Consult Dirk Wijns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium