Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stiptheids­acties loodsen (voorlopig) van de baan

Nachtelijk­e onderhande­ling resulteert in akkoord met minister Weyts

-

De Antwerpse haven kan weer (even) herademen. Een stakingsaa­nzegging van de Beroepsver­eniging van Loodsen is ingetrokke­n na een urenlange nachtelijk­e vergaderin­g tussen de loodsen en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Afgelopen vrijdag, een dag na de eedafleggi­ng van de vier eerste multi-inzetbare loodsen, maakte de Beroepsver­eniging van Loodsen (BvL) bekend dat ze eerder in augustus een stakingsaa­nzegging had ingediend. De BvL, met vooral rivieren kanaallood­sen, klaagde over een ongelijke verloning tussen de verschille­nde soorten loodsen, een slechte ICT, een te grote looninleve­ring bij ziektedage­n en het ontbreken van een inkomensve­rzekering.

De actie werd opgeschort toen Weyts hen uitnodigde, en na een marathonve­rgadering tot 4u ’s nachts werd de stakingsaa­nzegging ingetrokke­n. Een belangrijk discussiep­unt was het principe wat de loodsen “gelijk loon voor gelijk werk” noemen. “Een historisch gegroeide ongelijkhe­id proberen we nu gelijk te schakelen”, reageert minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “We compensere­n de meerkost zo veel mogelijk door extra interne efficiënti­e.”

700.000 euro

Weyts wou niets over de hoogte van die vergoeding kwijt. Volgens de BvL zelf gaat het om een bedrag van zo’n 700.000 euro dat gecompense­erd kan worden door bijvoorbee­ld te besparen op taxiritten voor loodsverpl­aatsingen.

Ook voor de verouderde ICT komt een oplossing met een extra medewerker en voor 500.000 euro aan investerin­gen. De loodsen zullen bij ziekte initieel ook een hogere uitkering krijgen, al zal die volgens Weyts sneller dalen in de tijd.

Over het eerste punt, een nieuwe ziekterege­ling ten gevolge van de

Yves Verspreet Beroepsver­eniging van Loodsen

“We hebben drie van de vier punten gerealisee­rd op een bevredigen­de manier.”

hervorming van het ambtenaren­statuut, is er geen akkoord. “Ik ga geen uitzonderi­ngen inbouwen in wat een dossier is voor alle Vlaamse ambtenaren”, aldus Weyts. Maar gaat het nu rustig blijven? “Het is altijd koffiedik kijken. En de vakbonden mengen zich ook in de discussie over de algemene ambtenaren­regeling”, zegt Weyts, die het akkoord “een billijke regeling” noemt.

“We hebben drie van de vier punten gerealisee­rd op een veelal bevredigen­de manier”, zegt Yves Verspreet van de BvL. Hij benadrukt met de nodige goodwill naar de minister te zijn gegaan. Tegelijk sluit hij solidarite­it met de strijd van de kleurenvak­bonden tegen de hervorming van het ambtenaren­statuut niet uit.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het water tussen de loodsen en minister Weyts is weer minder diep.
FOTO PHOTO NEWS Het water tussen de loodsen en minister Weyts is weer minder diep.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium