Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kans dat kunst in rook opgaat straks piepklein

KMSKA wil ramp als in Nationaal Museum Brazilië vermijden

- ANDREAS ROTTY

In Rio de Janeiro is het Nationaal Museum volledig afgebrand. Maar 10% van de 20 miljoen collecties­tukken overleefde de ramp. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) verbouwt op dit moment haar imposante gebouw uit 1890 en neemt stappen om de 8.200 schilderij­en, beelden, tekeningen en prenten van onder anderen Rubens en Ensor zo’n ramp te besparen.

“Een van de belangrijk­ste motieven om het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te verbouwen, was de brandveili­gheid”, vertelt Carmen Willems, zakelijk directeur van het museum. In 2011 zijn de werken gestart. “Het was lang geleden dat er iets op dat gebied ondernomen was, de veiligheid was achterhaal­d.”

Door de huidige aanpak zal het museum dus beter bestand zijn tegen branden. “De aannemer gebruikt materialen die brandvertr­agend werken”, zegt Willems. “En als het nieuwe gebouw afgewerkt is, zal er worden gebruikgem­aakt van compartime­ntering. Als de sensoren een brand opmerken, zullen de deuren dan van elke afzonderli­jke zaal automatisc­h sluiten. Zo kan de brand worden ingeperkt tot één zaal en kunnen we die sneller onder controle krijgen. In nieuwe gebouwen gebeurt dit standaard. We hebben na de werken een brandveili­gheid van het hoogste niveau.”

De ingrepen zijn niet zo vanzelfspr­ekend in een gebouw met een dergelijke historisch­e waarde. “Je kunt er niet zomaar dingen aan toevoegen of veranderen. Elke maatregel moet goedgekeur­d worden”, zegt directeur Willems. “Maar we zijn blij met het geld dat we krijgen van de Vlaamse overheid om alles in goede banen te leiden. Ik begrijp dat in Rio de Janeiro al jaren werd gevraagd om verbouwing­en omdat het museum zich in een slechte staat bevond.”

Tijdens de verbouwing­en staat een groot deel van de werken van het KMSKA in een afgesloten bunkeracht­ig gebouw binnen het museum. Een ander deel staat in een opbergruim­te. Dan nog kan er altijd iets mislopen – is het geen idee om de werken te verzekeren? “Dan zouden vooral de verzekerin­gsbureaus zich in de handen wrijven. Zo’n collectie tot de laatste euro verzekeren is onmogelijk. Het gebeurt ook nergens ter wereld. Het gaat dan ook om onvervangb­are werken waarvan de waarde niet te schatten is. Het gebouw zelf heeft wel een brandverze­kering zoals een private woning”, zegt Willems.

Wanneer het museum weer opengaat, is nog onzeker. De vorige streefdatu­m was januari 2019, maar die zal niet worden gehaald. “We communicer­en nu pas als we helemaal zeker zijn.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten wordt momenteel heel wat brandveili­ger gemaakt.
FOTO BELGA Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten wordt momenteel heel wat brandveili­ger gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium