Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit had ik niet durven te dromen”

Dries De Bondt wint zowel tijdrit als eindklasse­ment

- KAREL LEMMENS

Gisteravon­d is de eerste editie van de N8 van Brasschaat gewonnen door Dries De Bondt. Na de individuel­e tijdrit, de afvallings­race en de wedstrijd over 45 kilometer had hij de meeste punten verzameld en kwam hij als winnaar uit de strijd.

De tijdrit over drie kilometer werd zoals verwacht een kwestie van seconden. Wel onverwacht was dat het een tweestrijd werd tussen Dries De Bondt en Bert Van Lerberghe. Met 3’48”51 was eerstgenoe­mde veertig honderdste­n van een seconde sneller dan de renner van Cofidis. Met bijna twee seconden meer pakte exolympisc­h kampioen Lasse Normen Hansen de derde plaats. Scheldepri­jswinnaar Fabio Jacobsen kwam slechts negen honderdste­n van een seconde tekort en moest dus genoegen nemen met de vierde plek. Tijdritspe­cialisten als Guillaume Van Keirsbulck en Nikki Terpstra ontgoochel­den grotendeel­s met een respectiev­elijk achtste en negende plek.

De winnaar van de Ronde van Vlaanderen sloeg echter terug in de afvallings­race. Daarin demonstree­rde de Nederlande­r nog eens zijn hardrijder­scapacitei­ten. Ongeveer halfweg het tweede onderdeel van dit criterium ging Jimmy Janssens in de aanval. De renner van Cibel-Cebon nam flink wat voorsprong op de rest van het deelnemers­veld. Goed bekeken van hem want echt snelle benen heeft hij niet zodat hij niet elke keer moest meespurten om in de race te kunnen blijven. Hij vormde tegelijk ook een ideaal mikpunt voor Terpstra die op zeker moment in de tegenaanva­l ging. De renner van Quick.Step Floors kwam bij Janssens en onder hun beiden diepten ze de voorsprong nog verder uit zodat ze op zeker moment buiten schot waren. Janssens die voor hij bijgehaald werd al veel gegeven had moest twee ronden voor het einde zijn metgezel laten gaan. Zo lag de weg naar de zege in het tweede onderdeel helemaal open voor Terpstra die daarmee oprukte naar de derde plaats in de algemene rangschikk­ing en dat op vier punten van de nieuwe leider. Dat werd Bert Van Lerberghe die na zijn tweede plaats in de tijdrit en zijn vierde plek in de afvallingr­ace de leiding overnam van Dries De Bondt. Jacobsen wurmde zich dankzij een derde plaats in de afvallings­race naar de tweede plaats in de tussenstan­d op een punt van de koploper. Het laatste onderdeel, de wedstrijd over 45 km, moest dus de beslissing brengen. Dat werd nog een heel spannende bedoening want een kopgroep kon zich loswerken van de rest en daarbij zat Dries De Bondt, de winnaar van de tijdrit. Die won ook die laatste proef waardoor hij zich finaal als eindwinnaa­r kroonde. Quinten Hermans, die ook mee was, werd tweede in de eindstand voor Lasse Norman Hansen.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Dries De Bondt bijt op de tanden. Hij wint in Brasschaat.
FOTO KOEN FASSEUR Dries De Bondt bijt op de tanden. Hij wint in Brasschaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium