Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vaatchirur­gen behandelen voortaan ook fijnste bloedvaten

Heilige Familie investeert een miljoen euro in nieuwe operatieza­al

- JEF WIJCKMANS

Ziekenhuis Heilige Familie neemt deze week een nieuwe operatieza­al in dienst. Dankzij ultramoder­ne beeldvormi­ng kunnen nog preciezere en veiligere heelkundig­e ingrepen uitgevoerd worden.

AZ Heilige Familie neemt deze week een gloednieuw­e hybride operatieza­al in gebruik. De vaatchirur­gen kunnen in deze zaal werken met zeer geavanceer­de medische beeldvormi­ng die tot op een duizendste van een millimeter precies is. Hierdoor kunnen sommige ingrepen nog preciezer worden uitgevoerd.

Door de betere beeldvormi­ng kunnen de vaatchirur­gen fijnere katheters en ballonnen gebruiken en dus ook hele fijne bloedvaten behandelen. Tijdens een rugoperati­e kan een chirurg schroeven computerge­stuurd plaatsen én tegelijker­tijd hun positie controlere­n. Bovendien wordt de patiënt minder blootgeste­ld aan contrastvl­oeistof en bestraling.

Vaatchirur­g Kobe Van Bael is opgezet met de investerin­g. “Nu kunnen we onze patiënten nog beter en veiliger behandelen.”

De afgelopen maanden werden in de kliniek op de ’s Herenbaan voor deze operatieza­al grote werken uitgevoerd. Alle infrastruc­tuur en technieken werden aangepast en de zware apparatuur werd met behulp van een hijskraan op zijn plaats gebracht.

De investerin­g, ruim een miljoen euro, wordt door het ziekenhuis betaald, met ondersteun­ing van de eigen ziekenhuis­artsen. “Wij investeren in kwaliteit en patiëntvei­ligheid, want daarmee maken we het verschil”, aldus Johan Pauwels, algemeen directeur. “De hybride operatieza­al is een belangrijk­e aanwinst voor onze chirurgen, maar vooral ook voor de patiënt. Ik denk bijvoorbee­ld aan de vele patiënten die gebruikmak­en van onze voetklinie­k. Deze nieuwe hybride zaal helpt om via katheters zelfs de kleinste vaatjes te kunnen vrijmaken.”

 ?? FOTO RR ?? Een chirurg ziet op een groot scherm wat hij binnenin het lichaam van de patiënt aan het doen is.
FOTO RR Een chirurg ziet op een groot scherm wat hij binnenin het lichaam van de patiënt aan het doen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium