Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dankzij yoga kunnen kinderen zich veel beter concentrer­en

Kirsten Noben verdiept zich na zware revalidati­e in Indische filosofie

- PATRICK VAN DYCK

Kirsten Noben (39) uit Boechout werkte jaren als leerlingbe­geleidster. “Tot er in mijn ruggenmerg een bloedvatge­zwel moest worden weggenomen en er een zeer lang herstel volgde.” Met yoga leerde ze omgaan met pijn. “Ook voor kinderen is yoga heilzaam.”

Toen Kirsten Noben te horen kreeg dat het gezwel in haar ruggenmerg ter hoogte van de nek onmiddelli­jk moest worden verwijderd, stond haar wereld stil. “Ik liep al een hele tijd rond met pijn zonder dat ik precies wist wat er aan de hand was. Gelukkig waren de dokters er net op tijd bij om mijn gezwel te verwijdere­n. Ik heb heel veel geluk gehad.”

Een revalidati­e van zestien maanden volgde. “Drie maanden residentie­el en zestien maanden dagrevalid­atie. Daar werd ik elke dag met een harde werkelijkh­eid geconfront­eerd. Vele mensen, jong en oud, werken er dagelijks keihard aan hun herstel. Het is een plaats waar mensen vechten om hun plek in de maatschapp­ij weer in te nemen. Nergens heb ik zoveel helden ontmoet”, zegt Kirsten, die nog steeds tweemaal per week naar de kinesist gaat. “Maar werken lukt me nog steeds niet.”

Lichaam in balans

Kirsten ging op zoek naar een manier om te leven met dagelijkse pijn. “Yoga werd mijn uitweg. Het brengt niet enkel rust, maar verKirsten sterkt en versoepelt het bindweefse­l en de gewrichten in je lichaam. Ook aan je spieren wordt gewerkt. Yoga brengt je lichaam in balans. Je wordt er lichamelij­k sterker en emotioneel evenwichti­ger van.”

Toen ook haar dochters zich moeilijk konden ontspannen, ging Kirsten zich verdiepen in kinderyoga. “Via school, televisie, games en iPad krijgen kinderen allerlei prikkels. Als ouders zijn we ons hiervan niet altijd bewust. Ook niet van de tijd die ze nodig hebben om de opgedane indrukken te verwerken. Het is dan ook belangrijk om rustmoment­en te hebben. Kinderyoga helpt kinderen te ontspannen en heeft een gunstige werking op het concentrat­ievermogen, zelfbewust­zijn en zelfvertro­uwen. Ook is het goed voor de taalontwik­keling, emotionele groei, creativite­it en motorische vaardighed­en. In onze maatschapp­ij ligt de nadruk veel te veel op de cognitieve ontwikkeli­ng en wordt het belang van de emotionele ontwikkeli­ng nog wel eens onderschat.”

Kirsten Noben

Kinderyoga

“Yoga werkt heel heilzaam voor wie zich durft open te stellen.”

biedt een reeks van vier try-outlessen aan voor kinderen van 4 tot 8 jaar. “Ik huur de parketzaal van sportcompl­ex Sneppenbos in Boechout. Bij succes komt er een langdurige reeks.” De lessen kosten 9 euro per les of 30 euro voor de vier lessen. De lessen zijn op vrijdag 21 en 28 september en op 12 en 19 oktober. “De ouders kunnen in de cafetaria wachten”, knipoogt Kirsten. “Zo wordt hun kind niet afgeleid.” Elke les is opgebouwd rond een ander thema.

Overal yoga

Yoga is overal. Waait de rage nooit over? “Yoga is een paar duizend jaar voor onze jaartellin­g in India ontstaan. Het bestaat dus al eeuwen en zal altijd blijven bestaan. Ik zou het dan ook geen hype willen noemen. Ik denk dat mensen zich hiervoor moeten openstelle­n en dat het op sommige momenten in het leven van iemand heel heilzaam kan werken.”

www.kidiyoga.be, info@kidiyoga.be

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ??
FOTO PATRICK VAN DYCK
 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Kirsten Noben met twee van haar drie dochters tijdens een yogaoefeni­ng.
FOTO PATRICK VAN DYCK Kirsten Noben met twee van haar drie dochters tijdens een yogaoefeni­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium