Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geweld en ranzig racisme

VRT ontmaskert rechtse jongerenbe­weging Schild en Vrienden

- PIETER LESAFFER

De rechtse jongerenbe­weging Schild en Vrienden zet zich naar eigen zeggen in voor een Vlaanderen gebaseerd op traditione­le waarden en normen. Maar een onderzoek van hun duizenden geheime berichten op Facebook laat een racistisch­e en antisemiti­sche organisati­e zien die het geweld niet schuwt en die infiltreet in vereniging­en.

De groep werd ontmaskerd door het VRT-programma Pano. Een halfjaar lang volgde reporter Tim Verheyden met een kleine camera student Dries Van Langenhove en zijn organisati­e Schild en Vrienden. Een jongerenve­reniging die pas vorig jaar is opgericht, maar hoge ogen gooit omdat haar boodschap van een “weerbare” jeugd in een zuiver Vlaanderen erg lijkt aan te slaan.

Maar wat Van Langenhove niet wist, is dat de VRT kon meelezen in de geheime Facebookgr­oep van Schild & Vrienden en daarna in de chatgroep op Discord, een sociaal medium dat vooral bij gamers populair is en waarin een kerngroep van ongeveer 190 leden communicee­rde. Hoe ze het precies heeft gedaan, wil de VRT niet kwijt, alleen dat het in totaal om 67.000 berichten gaat. En die blijken wel heel ver te staan van de “waarden en normen” die Schild en Vrienden propageert.

Hitler en hakenkruis­en

De duizenden berichten op de geheime pagina blijken te bulken van het racisme. Bij de video van een uitgehonge­rd zwart jongetje bijvoorbee­ld is een liedje gemonteerd:

I Don’t Care, I Love It. In andere berichten gaat het over “luie tyfusneger”, vrouwelijk­e makakken” of moslims als terroriste­n.

Opvallend zijn de vele verwijzing­en naar het nazisme en de jodenhaat in de berichten. De foto van een “joodse Rolex” bijvoorbee­ld heeft een gasmeter in de plaats van een wijzerplaa­t, en er wordt gespot met de concentrat­iekampen. Een opvallende post komt van een lid dat zich voor N-VA kandidaat heeft gesteld voor de gemeentera­adsverkiez­ingen, en stemmen ronselt via een fotomontag­e in naziunifor­m. De VRT onthulde bewust niet de identiteit van de N-VA’er.

Dat al die berichten niet onschul- dig zijn, lijkt ook leider Dries Van Langenhove te beseffen. Op een bepaald moment stuurt hij: “Nooit screenshot­s delen uit deze groep. Nooit.”

Mars door de instelling­en

“Integratie is infiltrati­e”, schrijft Van Langenhove aan zijn volgelinge­n. “We hebben er alle belang bij om sleutelpos­ities in instelling­en in handen te krijgen.” Het is een strategie die hij verschille­nde keren herhaalt. Hij wil dat ze de maatschapp­ij veranderen niet door instelling­en te bestrijden, maar door erin te infiltrere­n. “De lange mars door de instelling­en”, noemt hij het.

Schild en Vrienden brengt het ook in de praktijk. Zo slaagt het erin vier geestesgen­oten verkozen te krijgen in de Vlaamse Jeugdraad, een adviesorga­an van de Vlaamse regering. Die “linkse organisati­e”, zoals zij die noemen, heeft acht jongeren verkozen als “adviseurs”. Vandaag zijn vier van hen via Schild en Vrienden verkozen, onder andere door extra “likes” te kopen via Facebook. Uit de berichten daarna blijkt dat Schild en Vrienden via hen probeert om de Vlaamse Jeugdraad stokken in de wielen te steken.

Geweld komt er zeker

“Er komt een dag dat geweld nodig is, en dan kan je maar beter aan de goede kant staan.” Dries Van Langenhove voorspelt in de geheime chatroom een gewelddadi­ge clash tussen “goed” en “kwaad”. Daarom roept hij zijn volgelinge­n op om naar schietclub­s te gaan en te leren schieten. Op zomerkamp in Roemenië poseert Van Langenhove zelf met een automatisc­h wapen. Een van de leden schrijft dat hij “helemaal klaar” is boven een foto met geweren op de Vlaamse leeuwenvla­g.

Vandaar ook dat de fysieke conditie belangrijk is voor de leden van Schild en Vrienden. Ze moeten zelfs een minimale fysiek hebben om op te klimmen in de organisati­e, van “normie” naar “rekruut” en dan “strijder” en ten slotte “veteraan”, net onder leider Dries Van Langenhove.

“De dag van het geweld komt nog wel, hoor”, schrijft Van Langenhove. “Ik weet welke kant erop voorbereid zal zijn, en welke niet.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Via een “lange mars door de instelling­en” en infiltrati­e wil Schild en Vrienden de maatschapp­ij veranderen.
FOTO RR Via een “lange mars door de instelling­en” en infiltrati­e wil Schild en Vrienden de maatschapp­ij veranderen.
 ?? FOTO RR ?? Geheime posts van de leden verwijzen opvallend veel naar nazisme en geweld.
FOTO RR Geheime posts van de leden verwijzen opvallend veel naar nazisme en geweld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium