Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 3 beweegt te weinig

Cardiologi­sche Liga port vanaf vandaag bedrijven aan

-

De Belgische Cardiologi­sche Liga begint vandaag een campagne bij bedrijven om hun personeel meer te doen bewegen. Dat blijkt nodig, want ruim een op de drie Belgen beweegt te weinig, volgens een studie van medisch vakblad The Lancet. Wie niet genoeg beweegt, loopt meer risico op hartaandoe­ningen. “Vroeger haalde je lichaamsbe­weging uit je job, nu zitten we allemaal urenlang aan de computer”, zegt Stefaan Demarest van Sciensano.

Voetbaltra­iner en ex-Rode Duivel Jan Ceulemans waagt zich opnieuw in de politiek. De ‘Caje’ staat tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen op de 26ste plaats van de N-VA-lijst in zijn woonplaats Westerlo.

De 26ste plaats, dat wil zeggen dat Ceulemans net voor lijstduwer Herman Wijnants op de lijst zal staan. Wijnants is niet alleen de uittredend­e schepen van Sport in Westerlo, maar ook de manager van KVC Westerlo, de voetbalclu­b waar ‘Sterke Jan’ als trainer mooie jaren beleefde. Er hoeft geen tekening bij dat beide heren elkaar goed kennen. “Toch hebben ze het een paar keer moeten vragen voordat ik toehapte” zegt Ceulemans. “Nu ik wat meer tijd kan vrijmaken, heb ik besloten er toch voor te gaan.”

Het is niet de eerste maal dat Jan Ceulemans zich in de politiek waagt. “Toen ik nog in Zedelgem woonde heb ik op de lijst gestaan van een lokale partij zonder een uitgesprok­en kleur. Nieuw, was de naam toen. Ik raakte ook verkozen, maar de partij belandde in de oppositie.”

Jan Ceulemans past voor de grote electorale beloftes. “Laten we eerst de verkiezing­en maar eens afwachten. Dan zien we wel hoe de partij scoort, en uiteraard hoe ik het er zelf vanaf breng. Dan zien we wel verder. Ik ga nu dan ook nog geen uitspraken doen over materies of toestanden waar ik in de toekomst een stempel op zou kunnen drukken.”

Het is dan ook nog niet echt duidelijk in hoeverre Ceulemans de volgende weken actief campagne zal voeren. Maar van deur tot deur gaan is de Caje alvast niet van plan.

“Blij met versterkin­g” Dokter Pascal Kwanten, lijsttrekk­er van N-VA in Westerlo, is blij

dat Ceulemans zijn lijst versterkt. “In Westerlo is hij al lang geen onbekende meer en dat geldt ook in de omgekeerde richting. We kennen hem uiteraard als voetballer en voetbaltra­iner, maar het is duidelijk dat zijn visie op het sportgebeu­ren een stuk breder is dan alleen maar voetbal.”

Jan Ceulemans is een de beste spelers in de geschieden­is van Club Brugge en schitterde ook meermaals bij de Rode Duivels. Hij won ook driemaal de Gouden Schoen. Na zijn spelersloo­pbaan was hij tweemaal T1 in Westerlo.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Jan Ceulemans.
FOTO RAYMOND LEMMENS Jan Ceulemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium