Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dromen mag: volledig elektrisch­e luxespeedb­oot kost 450.000 euro

Antwerpse start-up lanceert eerste elektrisch­e speedboot die negen uur kan varen op batterij

- CHRISTOF WILLOCX

Het bedrijf Liso Yachts heeft woensdag aan het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen zijn eerste elektrisch­e speedboot voorgestel­d. Volgens het bedrijf is het de eerste boot ter wereld die volledig op een batterij vaart.

Liso Yachts is het bedrijfje van Dirk De Munter (49). “Ik ben jaren scheepsher­steller geweest”, zegt Dirk. “In 2013 besloot ik om zelf schepen te gaan bouwen. Intussen doe ik dat samen met mijn zoon. Onze eerste speedboot die volledig op elektricit­eit vaart, is nu klaar. We noemen hem de Liso Aquamare. De batterij van onze elektrisch­e boot gaat zo’n negen uur mee als je met een snelheid van 40 km per uur vaart.”

Dirk maakt zijn schepen op een kantoortje in Gent en verkoopt ze via de Antwerpse start-up House of Yachting.

Prijzig prijskaart­je

Wie een speedboot op elektricit­eit wil kopen, moet daar wel 400.000 tot 500.000 euro voor betalen. Bij aankoop moet u meteen de helft betalen als voorschot. De boot wordt een maand na de bestelling geleverd.

Ondanks de hoge kostprijs gelooft De Munter dat hij met zijn boten een voldoende groot publiek kan bereiken. “Vanaf 2019 willen we elk jaar zo’n 25 boten bouwen. Daar is zeker een markt voor, zowel in België als in het buitenland. We mikken vooral op een verkoop in België, de buurlanden, Italië, Kroatië en Rusland. Als we vijf boten hebben verkocht, zijn we al rendabel.” De Munter heeft de batterij van zijn boten zelf ontworpen. De uitwerking is gebeurd door een Amerikaans bedrijf. “De batterij kan met elke stekker worden opgeladen”, zegt hij. “Als je onze batterij aansluit op een stopcontac­t met 64 ampère, duurt het bijvoorbee­ld twaalf uur om de speedboot op te laden. Als je met gelijkstro­om kan laden, is de boot al in driekwarti­er opgeladen. Helaas is het aantal oplaadpunt­en voor elektrisch­e boten in Vlaanderen nog heel beperkt.”

Recycleren De Antwerpse schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) wil in de komende jaren onderzoeke­n of

er meer oplaadmoge­lijkheden voor elektrisch­e boten kunnen komen. “Vandaag is het niet zo makkelijk om boten in een jachthaven elektrisch op te laden. De oefening die we vandaag voor elektrisch­e auto’s maken, moeten we ook voor boten doen.”

De Munter maakt met Liso Yachts ook boten die op benzine varen, met een V8-motor. Zo’n boot kost minstens 150.000 euro en kan eventueel later nog naar een elektrisch model worden omgebouwd.

De elektrisch­e speedboot van Liso Yachts is gemaakt van composietm­ateriaal en is voor 95% recycleerb­aar.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dirk De Munter heeft een speedboot gebouwd die volledig op een elektrisch­e batterij vaart. Op deze foto staat hij in een boot die op benzine werkt. Maar de elektrisch­e boot ziet er net hetzelfde uit.
FOTO DIRK KERSTENS Dirk De Munter heeft een speedboot gebouwd die volledig op een elektrisch­e batterij vaart. Op deze foto staat hij in een boot die op benzine werkt. Maar de elektrisch­e boot ziet er net hetzelfde uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium