Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Janine Bischops: “Oh ja, er is nog leven na ‘Thuis’”

Naast drie tv-programma’s nu ook komische show met actrice Janine Bischops (75)

- GUY VAN VLIET

Janine Bischops

Actrice

“Mijn dokter zegt dat ik moet rusten. Maar weet je wat het probleem is? Ik ben dan wel een oud ‘wijveke’, maar ik doe het allemaal zo graag.”

Ze is 75, maar nooit zat de agenda Janine Bischops zo vol. Momenteel stoomt de Antwerpse actrice zich klaar voor de première van de ‘twowomen-show’ Bischops & De Ridder komende zondag in het Antwerpse theater Elckerlyc. “Twee wijven op scène, dat zal vonken geven”, verzekert Janine.

Eigenlijk is ze aan rusten toe. Dat beseft Janine Bischops zelf. “Na

Thuis dacht ik dat het gedaan was voor mij. Maar nog nooit in mijn carrière deed ik zo veel dingen tegelijk als nu”, zegt de populaire actrice tijdens een momentje pauze in het Antwerpse theater Elckerlyc, waar ze in volle voorbereid­ing is voor Bischops & De Ridder.

“Ik neem wat te veel hooi op mijn vork en ben oververmoe­id. Daarom raak ik ook niet van die vastzitten­de verkoudhei­d af. Mijn dokter zegt dat ik moet rusten. Mijn kinderen beseffen dat acteren mijn leven is en dat ik dat vooral moet blijven doen, maar ook zij manen me aan om toch even na te denken voor ik nóg een rol aanneem. Weet je wat het probleem is? Ik ben dan wel een oud

wijveke, maar ik doe het allemaal zo graag”, vertelt de actrice.

Plezant serpent

Ze mag dan moe zijn, daar is niks van te merken als ze gepassione­erd opgaat in het vertellen over haar rollen. “Neem Familie, waarin ik Brigitte mag spelen, een echt serpent. Dat is zo plezant! Kürt Rogiers speelt mijn zoon (Lars,

red.) en ik moet hem regelmatig uitschelde­n. Na zo’n scène pakken we elkaar altijd goed vast. Want ik moet lelijke dingen zeggen, maar we hebben elkaar zo graag.”

Ook met Thomas Van Goethem heeft ze een heel nauwe band. Hij schrijft en produceert de nieuwe Ketnet-reeks #LikeMe. “Daarin speel ik de oma van het hoofdperso­nage. De serie zit vol met Vlaamse muzikale klassieker­s. Een toffe rol en de serie is heel mooi geschreven door Thomas. Ik heb hem zo graag: we zijn twee vettigaard­s bij elkaar”, zegt Janine lachend.

En toen stond Michel Follet aan de deur voor Eclips TV, de zender voor 50-plussers en mantelzorg­ers. “Ik heb een kelder boordevol affiches en foto’s van mezelf en andere bekende acteurs. Zelf vind ik het heerlijk om daar te zijn. En Michel zag er meteen een reeks in om een jaar te vullen. Elke keer staan we stil bij een andere foto en daar vertel ik dan meer over.”

Schat aan sketches

Deze week staat echter helemaal in het teken van Bischops & De

Ridder, een voorstelli­ng die put uit het rijke repertoire van de Brugse comédienne Jacqueline Compernoll­e. Ze is intussen bij 90 en treedt niet meer op, maar ze laat wel een schat aan teksten en sketches na. Die schreef ze allemaal uit het leven gegrepen. Ze had jaren een winkeltje en daar tekende ze tal van verhalen en anekdotes op. Grappige en ontroerend­e dingen, die zich afspeelden in de winkel of voor de deur. “Ze zei me dat ze zo graag haar teksten door mij zou laten spelen. En dat gebeurt dit seizoen in Bischops & De Ridder. Er zijn al heel wat onewomansh­ows. Maar wij zetten twee wijven op scène en dat zal vonken geven. Dat zie je niet zo vaak, twee vrouwen op het podium. Ik speel de show samen met Linda De Ridder. Zij is een echte Antwerpse comédienne, op en top een vakvrouw. We stonden al enkele keren samen in een voorstelli­ng. Ik weet dat ze zal knallen!”

De sketches van Jacqueline Compernoll­e zijn heel herkenbaar. Dat merkte Janine zelf. “Er is een scène met twee ruziënde buurvrouwe­n, die verbaal met elkaar in de clinch gaan. Dat gaat met zo veel geroep gepaard, dat de buren ongewild toehoorder zijn. Vorige week begonnen twee buurvrouwe­n bij mij in de straat hevig ruzie te maken. Het was een echte scheldpart­ij. Ik zag hoe onze scène zich voor mijn ogen afspeelde. En ik wist meteen dat we er echt knal op zitten.”

Herkenbaar gênant

Bischops & De Ridder belooft onvervalst­e humor, herkenbaar gênant. “Maar we gaan niet alleen lachen. Ik doe graag comedy, maar er moet ook een dosis drama in de voorstelli­ng zitten. Er zit een stukje met een moeder die vertelt over haar zoon. Ze ziet er echt mee af. Maar ze ziet hem zo graag. Het ene moment lachen, het andere moment een krop in de keel. Ik word daar gelukkig van.”

Ondanks al het enthousias­me zit Janine stilaan met de bibber. “Ik heb altijd heel veel angst voor een première. Die spanning bouwt de laatste week op. Dit keer ben ik zenuwachti­ger dan ooit. Voor élke sketch zijn we anders gekleed. We dragen de meest uiteenlope­nde dingen, tot pelsmantel­s toe. Maar het is ook heel warm op het podium. Ik ga zwemmen in mijn eigen zweet en ben bang dat ik die kleren niet van mijn lijf krijg. Als dat gebeurt, wordt het extra lachen voor het publiek.”

Bischops & De Ridder gaat zondag van start in het Antwerpse theater Elckerlyc en toert daarna door Vlaanderen, www.theatertai­nment.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Janine Bischopsin Bischops & De Ridder. FOTO JORIS HERREGODS
Janine Bischopsin Bischops & De Ridder. FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Janine Bischops samen met regisseur Dirk Lavrysen en tegenspeel­ster Linda De Ridder.
FOTO JORIS HERREGODS Janine Bischops samen met regisseur Dirk Lavrysen en tegenspeel­ster Linda De Ridder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium