Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgaan in Antwerpen, oké, maar geraakt u dan nog wel thuis?

Uw krant bekijkt dienstrege­ling van late openbaar vervoer in regio

- REBECCA VAN REMOORTERE

De lancering van de GvA Olympus-app, afgelopen zaterdag, was meteen het startschot van onze mobiliteit­sreeks. Daarin houden we een week lang alle aspecten van de Antwerpse mobiliteit tegen het licht. Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat we files mijden en tegelijker­tijd de verkeersve­iligheid verhogen? Vandaag zoomen we in op uitgaan in Antwerpen. Heeft het nog wel zin om vanuit de provincie met het openbaar vervoer naar de stad af te reizen voor een avondje uit? Tenminste: u kunt er wel gemakkelij­k naartoe reizen, maar geraakt u ook weer thuis? We zochten het voor u uit.

Stel, u woont in pakweg Lier of Puurs en u voelt iets voor een gezellig avondje cinema annex eventueel pintje in Antwerpen. De auto nemen wilt u liever niet. Maar lukt het dan nog om na de film en/of cafébezoek met het openbaar vervoer huiswaarts te keren? Uw krant zocht het uit voor tien verschille­nde plaatsen in de provincie en een stukje Waasland.

Het is donderdaga­vond en u kiest voor een avondje cinema in de UGC in het centrum van de stad, of een Operavoors­telling, even centraal gelegen. De Rooseveltp­laats en Station Antwerpen Centraal liggen dan op wandelafst­and. Wie in of vlak bij de binnenstad woont, geraakt nog makkelijk naar huis met het openbaar vervoer. Voor personen die verder uit de provincie komen, is het veel moeilijker om na de avondverto­ning een bus of trein te vinden.

Uw krant bekeek die specifieke situatie voor tien willekeuri­ge verschille­nde plaatsen verspreid over de provincie. Daaruit blijkt dat inwoners van bijvoorbee­ld Edegem en Mechelen bij de gelukkigen zijn. Zij hoeven pas om 0.40u ten laatste de bus of de trein te halen. Echt nachtbrake­rij

is er ook voor hen niet bij en als je weet dat de laatavondv­ertoning in de cinema rond 22u begint, wordt het moeilijk om na de film toch nog het openbaar vervoer te halen.

Kleine gemeenten: lastig

Pas echt lastig wordt het voor de kleinste gemeentes op de lijst: Dessel en Vorselaar. De inwoners kunnen best kiezen uit het betere Pixar- of Disneyaanb­od in de namiddag of raadplegen misschien nog best Netflix in eigen zetel. Tegen de tijd dat de avondprogr­ammatie van start gaat in de cinema, moeten zij alweer de bus of de trein op.

Wie terugkeert naar Dessel moet om 21.09u al op de trein richting Mol zitten om dan nog een bus te nemen naar huis. Inwoners van Vorselaar keren ook al om 21.15u terug naar de Kempen.

Let op, we gaan hier uit van een avondje uit in het centrum van de stad. Wie naar het Kinepolis-bioscoopco­mplex gaat op de Noorderlaa­n moet eerst nog met bus of trein naar het centrum om van daaruit een verbinding te nemen en rekent er in het beste geval nog een kwartiertj­e extra reistijd bij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium