Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grote schoonmaak in oerwoud van verkeersbo­rden

Zwarte lijst telt 17 borden die “niet toegelaten”, “overbodig” of “niet wenselijk” zijn

- WERNER ROMMERS

De Vlaamse overheid dringt er bij alle gemeenten op aan om de vele “overtollig­e verkeersbo­rden” langs hun wegen te verwijdere­n. Alle gemeenten hebben daarom nu een “eerste lijst” gekregen met daarop zeventien verkeersbo­rden die in bepaalde omstandigh­eden “niet meer wenselijk zijn, overbodig of niet langer toegelaten”. Het gaat om vele duizenden borden die weg kunnen. Mobiliteit­sexperts juichen de uitdunning toe, omdat het tot minder ongevallen leidt.

Treffend voorbeeld is het bekende rood-witte verbodsbor­d C35, met een rood en zwart autootje naast elkaar. Dat stelt dat het niet is toegelaten om een andere auto in te halen. Het Vlaams Huis voor de Verkeersve­iligheid, dat de lijst met “overtollig­e” verkeersbo­rden opstelde, vraagt gemeenten dit overbodige verkeersbo­rd te verwijdere­n, wanneer op die plek een doorlopend­e witte lijn op de rijweg staat, waardoor u sowieso niet van de rijstrook mag afwijken.

Een ander voorbeeld is het aanduiding­sbord dat stelt dat de maximumsne­lheid 70 km per uur is. Die mogen allemáál weg, omdat de regel voortaan is dat u buiten de bebouwde kom slechts 70 km per uur mag rijden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) rekende eerder uit dat hierdoor dertigduiz­end van dergelijke 70 km per uur-borden konden verdwijnen, tegen zo’n 20 euro per bord, goed voor een prijskaart­je van 600.000 euro.

En zo zijn er nog vijftien andere gevaars-, aanwijzing­s- en verbodsbor­den die vaak niet nodig, overbodig of niet wenselijk zijn.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat het omvangrijk­e netwerk van gewest- en autosnelwe­gen in Vlaanderen beheert, volgt de raadgeving­en van de experts van het Vlaams Huis voor de Verkeersve­ilgheid op. Medewerker­s zijn op dit moment op het terrein bezig met het verwijdere­n van de borden, op die plaatsen waar dat mogelijk is, bevestigt AWV-woordvoers­ter Veva Daniëls. “Het gaat dan bijvoorbee­ld om borden die een herhaling zijn van de Wegcode en waarbij het bord overbodig is wanneer weggebruik­ers gewoon de verkeersre­gels volgen.”

Verkeersve­iligheid

De bedoeling van deze grote kuis is het verhogen van de verkeersve­iligheid. Dat beaamt Joris Willems, docent aan de Hogeschool voor Verkeersku­nde. “Doordat er op sommige plekken zo veel verkeersbo­rden

op een hoopje staan, vallen de écht belangrijk­e verkeersbo­rden minder goed op. Dat leidt uiteraard tot gevaarlijk­e situaties.”

Uit studies die Willems uitvoerde, blijkt dat soms tot de helft van de verkeersbo­rden langs Vlaamse wegen “gewoon weg” kan. “Het gaat dan om borden die niet zijn verplicht, geen extra duidelijkh­eid geven of borden die niet meer van kracht zijn.”

“Soms is extra belijning op de weg of een versmallin­g van de rijweg veel duidelijke­r dan nog eens een extra verkeersbo­rd”, aldus nog Willems.

Schrik niet: in Vlaanderen staan er zo’n 1,5 miljoen verkeersbo­rden langs de kant van de weg. En dat is vermoedeli­jk nog een forse onderschat­ting omdat niet alle gemeenten een goed overzicht bewaren.

 ?? FOTO RR ?? Een overvloed aan verkeersbo­rden, zoals hier op de grens van Lier, kan voor absurde situaties zorgen.
FOTO RR Een overvloed aan verkeersbo­rden, zoals hier op de grens van Lier, kan voor absurde situaties zorgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium