Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tsjoektsjo­ek, musulman, ga terug naar je land,

Grobbendon­ks-Nepalese beheerder van Facebookpa­gina ‘Wij steunen Theo Francken’ geschokt door racistisch­e reacties

- KRISTIN MATTHYSSEN

Krishna Regmi (45), ex-vluchtelin­g uit Nepal en op 14 oktober kandidaat voor N-VA Grobbendon­k-Bouwel, is geschrokke­n van de racistisch­e reacties die hij als beheerder van de Facebookpa­gina ‘Wij steunen Theo Francken’ krijgt na het posten van zijn eigen verkiezing­saffiche op de pagina. Van “musulman” tot “tsjoektsjo­ek”: de sneren zijn niet mals. “Gelukkig waren er ook evenveel bemoedigin­gen.”

In Grobbendon­k en omgeving kennen de sushiliefh­ebbers Krishna Regmi van zijn restaurant Okinawa Sushi in de Leopoldstr­aat. Voor het raam staan rode geraniums, typisch Vlaams.

Krishna en zijn vrouw zijn prima geïntegree­rd sinds hun vlucht naar België in 2003, toen een half miljoen jonge Nepalezen hun land verlieten tijdens de spanningen tussen de communisti­sche maoïsten en de regering.

Een van hun kinderen werd in Nepal geboren, de jongste twee in Vlaanderen. “Ik werkte in de banksector. Het was onze bedoeling om na de burgeroorl­og terug te keren”, vertelt Krishna. “Mijn vrouw wil dat nog steeds, maar onze kinderen willen hier niet meer weg.”

Krishna kwam via smokkelaar­s in Brussel terecht. “We vroegen asiel aan en kregen snel een akkoord. Na een verblijf in een opvangcent­rum in Tielt verhuisden we naar Antwerpen. Daar ben ik voor 6,8 euro per uur beginnen werken in restaurant Amadeus. Ik werkte me op tot kok en opende in 2007 zelf een frituur in de Anselmostr­aat, werkte een tijd in een hotel en had van 2014 tot 2015 een kruidenier­szaak in Kontich, tot we in november 2015 ons sushiresta­urant in Grobbendon­k openden.”

83 voorkeurst­emmen

Zes jaar na zijn aankomst, in 2009, werd Krishna lid van N-VA. “Mijn buurman in Borgerhout militeerde voor N-VA en sprak mij aan. ‘Met de Nepalese gemeenscha­p zijn er nooit problemen in Antwerpen. Jullie werken hard’, zei hij. In 2012 stond ik op de elfde plaats bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Ik haalde 83 voorkeurst­emmen, 72 te weinig om te zetelen, maar ik was heel tevreden.”

Nu hij in Bouwel woont, heeft hij de achtste plaats gekregen op de lijst van N-VA Grobbendon­kBouwel. Ook achter de schermen is hij actief militant. “Bij N-VA Borgerhout heb ik als bestuursli­d gewerkt en na onze verhuizing naar Kontich werd ik daar gecoöpteer­d bestuursli­d. Ook hier in Grobbendon­k zetel ik mee in het bestuur. Samen met een vriend beheer ik de Facebookpa­gina ‘Wij steunen Theo Francken’, voor een streng maar rechtvaard­ig migratiebe­leid. Dat is misschien raar voor iemand die zelf ooit asiel heeft gekregen in België, maar ik vind dat Theo Francken heel goed bezig is en sta helemaal achter zijn beleid.”

“Geschrokke­n”

Half augustus postte Krishna zijn eigen verkiezing­saffiche op de Facebookpa­gina ‘Wij steunen Theo Francken’. Dat zorgde voor een storm aan commentare­n. Tot vorige week stroomden de racistisch­e reacties toe. “142 mensen hebben een reactie daarop gezet, en ook op die reacties kwamen nog veel commentare­n. Ik ben erg geschrokke­n”, vertelt Krishna.

Een kleine, letterlijk­e bloemlezin­g: ‘Leven Vlaams Belang en al die zwarte klootzakke­n terugsture­n van waar ze komen, oorlog of ni’. ‘Ze moeten hun land maar verdedigen en gaan vechten zodat het hoort, en niet laf vluchten.’ Of: ‘Ze zijn zot bij den N-VA, dees is geen

Belg, goe bezig.’

Krishna zucht. “Iemand noemt me een ‘musulman’, terwijl ik in een hindoegezi­n ben geboren, en zelf niet praktiseer. Iemand anders noemt me een ‘tsjoektsjo­ek’ of ‘tapijtenma­rchand’. De opmerking ‘die gaan ze oppakken en terugsture­n denk ik’ kreeg veel likes. Of nog: ‘Alle pipo’s zijn goed voor stemmen.’”

Gelukkig kwam er ook tegenreact­ie, “zoals steunberic­hten uit Kontich en Grobbendon­k, van mensen die me kennen en posten dat ik een goed geïntegree­rde ondernemer ben”.

Krishna Regmi laat zich in elk geval niet afschrikke­n. “Mijn eigen Facebookpa­gina heeft 34.299 likes. Persoonlij­k heb ik vanuit de partij altijd respect gekregen. Theo Francken en Peter De Roover beschouw ik als vrienden. Na de aardbeving in Nepal in 2015 ondernam ik inzamelact­ies en feesten om Nepal te steunen. N-VA heeft altijd geholpen en ik reisde al meermaals met N-VAmandatar­issen naar Nepal.”

Of hij zich een echte Vlaming voelt? “Ik voel mij hier thuis, dat is het belangrijk­ste. Ik ben tevreden over het beleid van de regering. Zo stel ik zelf drie flexijobbe­rs tewerk. Ik sta niet voor het geld op een lijst. Ik heb een eigen zaak en verdien genoeg om van te leven. Als ik gemeentera­adslid word, zal ik een jaar lang al mijn presentieg­eld schenken aan Grobbendon­kse vereniging­en en in het bijzonder aan de jeugd. En ook als ik schepen mocht worden, zou ik alle inkomsten uit die functie een jaar in het vereniging­sleven pompen en in initiatiev­en die Grobbendon­k en Bouwel meer doen bruisen.”

Krishna Regmi

Kandidaat N-VA

“Ik sta niet voor het geld op een lijst. Als ik gemeentera­adslid word, zal ik een jaar lang al mijn presentieg­eld schenken aan Grobbendon­kse vereniging­en en in het bijzonder aan de jeugd.”

 ?? FOTO KMA ?? Krishna Regmi.
FOTO KMA Krishna Regmi.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Krishna Regmi met Bart De Wever.
FOTO RR Krishna Regmi met Bart De Wever.
 ?? FOTO RR ?? Krishna is fan van Theo Francken en andersom.
FOTO RR Krishna is fan van Theo Francken en andersom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium