Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn vraagt om compliment­jes in nieuwe campagne

-

De Lijn heeft woensdag een nieuwe hoffelijkh­eidscampag­ne afgetrapt. Die draait ditmaal niet rond het vermijden van ongewenst gedrag, maar wel rond het delen van positieve ervaringen en compliment­jes tussen reizigers en chauffeurs.

De Lijn wil de boodschapp­en online bundelen en vervolgens voorbeelde­n ervan in het straatbeel­d en op bussen aanbrengen om anderen aan te steken. “Hoffelijkh­eid is besmetteli­jk: wat je krijgt, geef je ook door”, meent Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Vorig jaar telde De Lijn net geen 2.800 geregistre­erde incidenten op bussen en trams rond een gebrek aan respect ten opzichte van chauffeurs of medereizig­ers. Het gaat dan om verbale agressie (72%), persoonlij­ke belediging­en (17%) en pesterijen zoals belletjetr­ek (11%). Het aantal incidenten is al jaren stabiel. “2.800 lijkt misschien veel, maar we hebben het hier wel over een totaal van zowat 11 miljoen ritten”, stelt Weyts. “Bovendien geeft 93% van de reizigers aan gematigd of zeer tevreden te zijn en geeft 70% een onderschei­ding aan de chauffeurs. Daar hoor je echter veel minder over dan over incidenten en dat wil De Lijn nu veranderen.”

Directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot stelt dat de nieuwe hoffelijkh­eidscampag­ne een verlengstu­k is van de vorige, die opriep om je muziek niet te luid te zetten op de bus of tram en om je voeten niet op de bank voor je te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium