Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ene vakbond tevreden, dan wil de andere staken

Zeeloodsen dreigen met acties in de haven

-

De zeeloodsen dreigen vanaf 10 september met acties als Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) niet met hen aan tafel wil zitten, zoals de minister dat vorige week nog met een andere loodsenver­eniging heeft gedaan.

Loodsen leiden schepen veilig door de zee, de rivier en het kanaal. Vandaag dat er zowel zee-, rivierals kanaallood­sen zijn. Die loodsen krijgen naar eigen zeggen geen gelijk loon voor gelijk werk. Ze willen daar veranderin­g in brengen, maar dat loopt niet van een leien dakje.

Een grote moeilijkhe­id is dat de loodsen door verschille­nde vakbonden worden vertegenwo­ordigd. De Beroepsver­eniging van Loodsen (BVL) verdedigt de belangen van de rivier- en kanaallood­sen. Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) verdedigt vooral de belangen van de zeeloodsen, al zijn er ook enkele rivier- en kanaallood­sen bij VSOA aangeslote­n.

De vakbonden BVL en VSOA vliegen elkaar nu in de haren. BVL dreigde vorige week met harde acties als minister Weyts niet rond de tafel wou gaan zitten over hun ei- sen. Die dreiging had effect: er kwam een akkoord waarin onder meer stond dat de verschille­nde loodsen, op welke watersoort ze ook werken, gelijk loon voor gelijk werk zullen krijgen.

“Acties zijn efficiënte­r”

Maar VSOA zat toen niet mee aan tafel, en dat breekt Weyts nu zuur op. VSOA trekt de ongelijkhe­den in de verloning die in het akkoord tussen Weyts en BVL worden aangekaart, in twijfel. “Wij eisen een overleg met de minister”, zegt Gerda De Norre, secretaris van VSOA. “Indien dit overleg niet doorgaat en er geen bijsturing­en komen, zullen acties vanaf 10 september onvermijde­lijk zijn. Eens te meer blijkt dat dreiging met acties efficiënte­r is dan elf jaar constructi­ef samenwerke­n.”

De BVL is niet te spreken over de actiedreig­ing van VSOA. BVL zegt dat de zeeloodsen tot 10% meer verdienen dan de rivierlood­sen. “Wij vragen ons af waarom efficienti­evergroten­de oefeningen op zee halsstarri­g uit beeld moeten blijven”, zegt Yves Verspreet, woordvoerd­er van BVL.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De verschille­nde loodsen willen gelijk loon voor gelijk werk.
FOTO PHOTO NEWS De verschille­nde loodsen willen gelijk loon voor gelijk werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium