Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Mont Blanc ligt vol afval. Degoutant”

Vlaamse alpinisten tevreden met limiet voor Goûter-route om wantoestan­den op de berg te vermijden

- EVA DE POORTER

Het moet afgelopen zijn met de fratsen van onvoorbere­ide toeristen en klimmers zonder respect voor de natuur op de Mont Blanc, vonden de regionale Franse autoriteit­en. En dus laten ze vanaf 2019 maximaal 214 alpinisten per dag toe op de Goûter-route. Een goed idee, vinden Vlaamse klimmers.

“Het loopt soms de spuigaten uit. Mensen gaan zonder kennis van de

bergen en goede uitrusting de Mont Blanc op, en duwen andere klimmers opzij. Er is geen respect voor de lokale bevolking, de cultuur en de natuur. De Mont Blanc ligt vol afval. Echt degoutant.”

De Vlaamse bergbeklim­mer Sanne Bosteels (44) schetst een duidelijk beeld. “Het is een fenomeen over de hele wereld, bij de Mount Everest is het zelfs nog tien keer erger. Die is overgecomm­ercialisee­rd.” Het massatoeri­sme op de hoogste berg van West-Europa heeft kwalijke gevolgen op de Goûter-route. Dat is een route die te boek staat als technisch gemakkelij­k, maar daarom niet minder gevaarlijk door afbrokkele­nde rotsgestee­nte. Daarom lokt het veel avonturist­ische toeristen.

Vuilnisbel­t

Maximaal 214 alpinisten per dag op de route, in plaats van de kleine 400 die er nu passeren. Dat is wat de Fransen willen vanaf 2019. Want de lijst met wantoestan­den wordt te lang: agressie tegenover gidsen, een berg afval die wordt achtergela­ten of zelfs een klimmer die doodleuk een helikopter vraagt bij de hulpdienst­en voor de terugreis, zonder in nood te verkeren. Vlaamse klimmers vinden het dan ook een goede maatregel om de veiligheid te kunnen garanderen van de bergbeklim­mers.

Onder de vele beklimmers die de Mont Blanc elke dag ziet voorbij komen, zitten bergbeklim­mers die geoefend zijn en goed weten waar ze aan toe zijn. Maar er zijn ook onvoorbere­ide toeristen. “Toeristen die met baskets de berg willen beklimmen, vragen om miserie”, zegt klimmer Luc Vroninks (59). Dat beamen ook de overige klimmers. “Er zijn te veel toeristen die zo de reddingsdi­ensten bezetten. Dat valt te vermijden”, zegt Bosteels. Een goede uitrusting, kennis van zaken hebben en goed voorbereid zijn, dat zijn de codewoorde­n. En rekening houden met het grillige weer dat snel omslaat. Philippe Caboor (48) moest bij zijn drie pogingen telkens terugkeren voor hij de top van de Mont Blanc bereikte door het slechte weer.

Daarnaast klinkt ook de berg afval de klimmers bekend in de oren. “In de noodhut Refuge Vallot, die op 4.362 meter ligt, was het een echte

vuilnisbel­t”, zegt Caboor. “Dikwijls zag ik ook een blikje in de sneeuw liggen, dan heb ik hartzeer.”

Elitair

Hoewel de maatregel goed is voor de veiligheid, voelt het ook wat dubbel, vinden de klimmers. “Als bergbeklim­mer wil je altijd een beetje je zin doen”, zegt Vandenhoec­k. Juist daarom is Luc Vroninks (59) het niet eens met de nieuwe maatregel: “Het belangrijk­ste is dat de bergen vrij blijven. Met die regel beperk je mensen in hun bewegingsv­rijheid. Als jij vindt dat je voorbereid bent om de top te kunnen bereiken, waarom zou je dan verhinderd moeten worden?”

“Bovendien maken ze het zo onmogelijk om zonder gids naar boven te gaan”, vult Bosteels aan. “En zo’n gids kost al snel 750 euro per dag… Dat zorgt ervoor dat bergbeklim­men elitair wordt.”

 ?? FOTO ONLY FRANCE ?? Binnenkort wordt het aantal toegelaten alpinisten op de Mont Blanc beperkt.
FOTO ONLY FRANCE Binnenkort wordt het aantal toegelaten alpinisten op de Mont Blanc beperkt.
 ?? FOTO REUTERS ?? Hopen achtergela­ten afval.
FOTO REUTERS Hopen achtergela­ten afval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium