Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Auto is welkom in de stad, maar minder prominent dan nu”

Actiegroep­en presentere­n memorandum en willen leefbare en verkeersve­ilige stad op de agenda

- PATRICK VAN DE PERRE

Een verkeersve­ilige en leefbare stad: dat wordt de inzet van de gemeentera­adsverkiez­ingen als het van de actiegroep­en afhang. StRaten-generaal, Ademloos en Ringland hebben een memorandum voorgestel­d en hopen dat de Antwerpena­ar en de politiek er hun schouders onder zetten.

In het memorandum staat een aantal concrete aanbevelin­gen voor het toekomstig­e Antwerpse stadsbestu­ur en de 32 andere gemeenten in de vervoersre­gio Antwerpen. “Niet alleen Antwerpen heeft te kampen met files en slechte lucht. Het zijn thema’s die iedereen aangaan. Ik merk steeds vaker dat ook inwoners van kleinere Antwerpse gemeenten hun gemeentebe­stuur aanspreken op de slechte luchten leefkwalit­eit in hun buurt”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal.

In het memorandum dat woensdag werd voorgestel­d staan geen verrassing­en. De actiegroep­en pleiten onder meer voor een modal split tegen 2030. Dat betekent dat minstens de helft van de verplaatsi­ngen tegen dat jaar op een andere manier dan met de auto gebeurt. “Dat is een van de ambities die in het Toekomstve­rbond tussen de actiegroep­en en de overheid zijn afgesproke­n. We moeten er nu over waken dat die ambitie ook wordt waargemaak­t”, vervolgt Manu Claeys.

“Geen stemadvies”

Het memorandum is geen stemadvies, volgens Wim Van Hees van Ademloos. “We hopen dat veel Antwerpena­ren ons memorandum onderschri­jven. En uiteraard verwachten we dat ook van de politieke partijen. Maar we gaan niet zeggen dat mensen niet op partijen mogen stemmen die ons memorandum niet smaken. Het is aan hen

om aan de burger uit te leggen waarom ze zich niet achter onze thema’s scharen en het is de kiezer die uiteindeli­jk beslist”, aldus Van Hees.

Verder hopen de actiegroep­en dat er snel werk wordt gemaakt van de tweede fase van de overkappin­g van de Antwerpse Ring. “Met de geselectee­rde projecten en de 1,25 miljard euro die daarvoor is vrijgemaak­t, zijn we op de goede weg. Nu moet het voorbereid­ende werk voor de tweede fase van die overkappin­g beginnen”, zegt Peter Vermeulen van Ringland.

Haventracé

Manu Claeys

StRaten-generaal

“Ook inwoners van kleinere gemeenten spreken politici aan op de slechte lucht- en leefkwalit­eit.”

De knelpunten zijn voor de actiegroep­en duidelijk. Er moet een Haventracé komen dat het zwaar verkeer van de Ring haalt en er moeten knopen worden doorgehakt over de ondertunne­ling van de A102, onder Wommelgem, Wijnegem, Schoten, Deurne, Merksem en Ekeren. “De studies naar Oosterweel-light, die hierin voorziet, moeten vervolledi­gd worden. Alleen op die manier kan de volledige overkappin­g van in het begin uitgevoerd worden”, aldus nog Peter Vermeulen.

“De overkappin­g moet verdergaan dan alleen de gebieden boven de Ring”, vat Manu Claeys de ambities van de actiegroep­en samen. “De filosofie van dit project moet op de hele stad uitstralen. Dit project moet ervoor zorgen dat Antwerpen de volgende jaren flinke stappen vooruit zet op het gebied van leefbaarhe­id en alternatie­ven voor de auto. Die auto is als gast welkom in de stad, maar kan niet langer de prominente rol spelen die hij nu heeft.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? File op de Leien. “We moeten tegen 2030 de vooropgest­elde modal split halen”, zeggen de actiegroep­en.
FOTO PHOTO NEWS File op de Leien. “We moeten tegen 2030 de vooropgest­elde modal split halen”, zeggen de actiegroep­en.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium