Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We moeten een pak hoger durven bouwen”

CEO van projectont­wikkelaar Immpact Philippe Janssens vindt stad te braaf op het vlak van stadsontwi­kkeling in de rand

- JAN STASSIJNS

Projectont­wikkelaars zijn in Antwerpen vaak kop van Jut. Zeker wanneer het gaat om hoogbouw in de stad, krijgen ze de wind meestal van voren. “Maar we móéten hoger gaan bouwen”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Drie verdieping­en moet het minimum zijn, maar liefst veel hoger.”

Antwerpen heeft een snikhete zomer achter de rug. Tijdens de hittegolf was het gemiddeld drie graden warmer in de Scheldesta­d dan elders in de provincie. Volgens Philippe Janssens, CEO van projectont­wikkelaar Immpact, zal dat alleen maar verergeren als we op het vlak van stadsontwi­kkeling zo “braaf” blijven. “Beleidsmak­ers in onze steden moeten dringend meer rekening gaan houden met het veranderen­de klimaat”, stelt Janssens. “En dat betekent: nog een pak hoger durven bouwen én tegelijker­tijd meer groen en open ruimtes voorzien.”

Overkappin­g Ring

“Nooit in de binnenstad, natuurlijk”, benadrukt Janssens. “Hoogbouw is daar volledig uit den boze gezien de historisch­e context. Tussen de bestaande gebouwen, zoals de kathedraal of de Boerentore­n kan dat gewoon niet. Maar hoger bouwen aan de rand, zoals de torens op de kop van Park Spoor Noord bijvoorbee­ld. Dat is een fantastisc­h voorbeeld van hoe hoogbouw een plaats kan krijgen in Antwerpen. Aan Spoor Oost hebben we onlangs een nieuwbouw gerealisee­rd, vlak aan de Singel. Daar konden perfect nog vijf verdieping­en op, zonder ook maar iemand te storen. De slagschadu­w zou op de sporen vallen en rondom hadden we meer open en groene ruimte kunnen creëren. Maar we mochten niet hoger en dus is het een lange, brede blok geworden. Een gemiste kans.”

Met een overkappin­g van de Antwerpse Ring moet volgens Janssens vooral naar hoogbouw gekeken worden. “Dat zou het ver-

standigste zijn”, zegt hij. “Smallere en hogere gebouwen geven die zone een opener karakter.”

In dialoog met de buurt

De nakende bevolkings­explosie vraagt om meer woningen in de stad. Toch mag volgens Janssens het klimaat niet uit het oog verloren worden. “Vandaag is er in veel steden te weinig ruimte tussen onze gebouwen, waardoor de stad ’s nachts niet kan afkoelen”, weet hij. “Onze steden staan dan nog eens vol oude gebouwen die energie vreten. Ook die moeten we nóg meer durven afbreken, want ze zijn niet alleen inefficiën­t en monotoon, ze kunnen ook plaatsmake­n voor bruisende én betaalbare woonbuurte­n met een goede mix van wonen, werken en winkelen.”

Daarvoor wil de projectont­wikkelaar ook steeds in dialoog gaan met de buurtbewon­ers. “Dat doen we vandaag al bij onze projecten en dat wordt in vergelijki­ng met vroeger ook steeds belangrijk­er”, zegt de CEO. “In een constructi­eve sfeer willen we altijd dingen aanpassen, als ze goed beargument­eerd zijn. De burger heeft vaak schrik van grootse bouwplanne­n, maar we werken niet alleen aan een meerwaarde voor ons, maar ook altijd voor de buurt. Het is nooit de bedoeling om zomaar in steden in te grijpen, wel om ze te verbeteren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Philippe Janssens, CEO van projectont­wikkelaar Immpact.
FOTO JAN VAN DER PERRE Philippe Janssens, CEO van projectont­wikkelaar Immpact.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? “Onze nieuwbouw aan Spoor Oost is een gemiste kans: er konden nog vijf verdieping­en op, zonder iemand te storen.”
FOTO RR “Onze nieuwbouw aan Spoor Oost is een gemiste kans: er konden nog vijf verdieping­en op, zonder iemand te storen.”
 ?? FOTO FRBE ?? “De torens aan Park Spoor Noord zijn een fantastisc­h voorbeeld van hoe hoogbouw een plaats kan krijgen in Antwerpen.”
FOTO FRBE “De torens aan Park Spoor Noord zijn een fantastisc­h voorbeeld van hoe hoogbouw een plaats kan krijgen in Antwerpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium