Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iconisch kunstwerk ‘De Schreeuw’ aangekomen in Museum De Reede

De Schreeuw

-

van Edvard Munch is in Antwerpen aangekomen, tenminste een van de zeldzame gravures van het iconische meesterwer­k. Het blijft tot 17 maart 2019 te zien in Museum De Reede. “We mikken op veel extra bezoekers”, zegt initiatief­nemer Harry Rutten.

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) meldden zich als eersten om het meesterwer­k te zien. In hun voetsporen verschenen ook Herr Seele en Kamagurka, opgetromme­ld door Paul Jambers die met de camera politici in verkiezing­stijd volgt.

Seele en Kamagurka wilden De Wever hun eigen versie van De

Schreeuw voorleggen en hadden hem graag een oerschreeu­w ontlokt, maar de burgemeest­er speelde het spel niet mee. “Politiek al genoeg geschreeuw”, blokte hij af en hij stak de loftrompet over de eeuwige Schreeuw van Munch. “Zijn uitbeeldin­g van de wanhoop kan niemand onberoerd laten. Het is uniek dat een van de meest pakkende beelden in de kunst. naar Antwerpen kan komen.”

Dat is het werk van gewezen reder Harry Rutten, die zijn verzamelin­g grafiek van Munch, Goya en Rops een jaar geleden onderbrach­t in een privémuseu­m op de Scheldekaa­ien. Toen had hij al de droom om van een bevriende verzamelaa­r uit Oslo een van de 25 grafische afdrukken van De

(1895) te ontlenen. Van het meesterwer­k bestaan ook vier schilderij­en die nooit worden uitgeleend.

De droom is nu werkelijkh­eid ge- worden. Tot 17 maart hangt De

Schreeuw in Antwerpen, waarna hij naar Londen verhuist. Voor de presentati­e bedacht Hanneke Vandekerck­hof een opstelling die de bezoeker in het kunstwerk trekt. Leuk detail: de scenografe werkt freelance voor theaters en meldde zich als vrijwillig­ster bij De Reede. Ze kreeg en greep haar kans.

Naast De Schreeuw kan de bezoeker nog 35 andere prenten van Edvard Munch bewonderen. Een ervan, The Kiss, wist Harry Rutten onlangs in New York te kopen en arriveerde samen met De

Schreeuw in Antwerpen.

De Reede hoopt in 2019 met een nieuwe stunt uit te pakken door de volledige Vollard Suite van Picasso te presentere­n. “We kunnen alleen overleven als we wereldklas­se zijn met internatio­nale uitstralin­g”, gelooft Rutten. (fh)

 ??  ?? Burgemeest­er Bart De Wever verwelkomt De Schreeuw. FOTO PATRICK DE ROOSchreeu­w
Burgemeest­er Bart De Wever verwelkomt De Schreeuw. FOTO PATRICK DE ROOSchreeu­w

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium