Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor N-VA zijn holebirech­ten een marketings­tunt”

Toch geen signaal van stadsbestu­ur tegenover Russische delegatie, oppositie én coalitiepa­rtners woedend

- SACHA VAN WIELE

Het beloofde signaal van het stadsbestu­ur tegenover de delegatie van Sint-Petersburg over de schendinge­n van de holebirech­ten in Rusland kwam er niet. Dit tot zwaar ongenoegen bij coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld. Ook de linkse oppositiep­artijen sp.a en Groen zijn bijzonder scherp voor De Wever en co.

delegatie van veertig ambtenaren en ondernemer­s uit Sint-Petersburg bezocht gisteren de stad Antwerpen. De aanleiding is de zestigste verjaardag van de vriendscha­psband tussen beide steden. Het bezoek heeft een sterk economisch accent.

Eerder op het jaar had het stadsbestu­ur van Sint-Petersburg de plaatselij­ke Pride verboden en 25 holebiacti­visten gearrestee­rd. In Rusland is het ‘promoten van homoseksua­liteit’ verboden. Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) beloofde op de receptie van de Antwerp Pride dat hierover een duidelijk signaal zal worden gegeven aan de delegatie van deze Russische stad. Ook schepen Fons Duchateau (N-VA) beloofde dit op een debat in de rand van de Pride.

Stoere taal

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zweeg echter tegenover de delegatie. “Je nodigt geen mensen uit om ze dan publiekeli­jk te affrontere­n”, zegt hij op ATV. “Wat je in Rusland dan bereikt voor de economisch­e netwerken en voor de doelgroep daar, weet ik niet. Je moet vooral een vertrouwen­sband en vriendscha­psrelaties opzetten. Als die er zijn, kan je op een serieuze manier over dit thema praten.”

Ook havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) hield de lippen op elkaar. “Daar kwam deze delegatie niet voor”, zegt Van Peel droogjes.

Schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wijst erop dat externe relaties in handen zijn van de burgemeest­er. “Ik heb er vertrouwen in dat hij ieders belang voor ogen heeft”, zegt Van Campenhout.

Orry Van de Wauwer (CD&V) snapt het stilzwijge­n niet. “Van Peel heeft hier nooit uitspraken over gedaan, maar N-VA wel”, zegt Van de Wauwer. “N-VA spreekt stoere taal, maar als puntje bij paaltje komt, dan zijn economisch­e belangen belangrijk­er dan de waarden en normen van de verlichtin­g. Ze dragen dan wel graag de regenboogv­lag, maar blijkbaar gaat hun engageEen ment niet verder dan de grens.”

Sp.a-kandidaat en jonge homo Stef Vonk zegt gekwetst te zijn door het stilzwijge­n van het stadsbestu­ur. “Voor N-VA zijn holebirech­ten een marketings­tunt”, zegt hij. “De partij die de mond vol heeft van waarden en normen hecht meer belang aan economisch­e belangen.”

Wouter Van Besien, kandidaatb­urgemeeste­r voor Groen, spaart eveneens de kritiek niet. “Enkele weken geleden vroeg ik het stadsbestu­ur om dit aan te kaarten bij Sint-Petersburg, vandaag kennen we het antwoord. Onze burgemeest­er beweert de problemen graag te benoemen, maar doet dit blijkbaar niet altijd. Kan een zestigjari­ge vriendscha­p niet tegen een stootje? Zeer zwak.”

Regenboogp­in en -vlag

Ook bij coalitiepa­rtner Open Vld klinkt verontwaar­diging. “Handelsrel­aties zijn belangrijk voor elke stad die wil groeien, maar dat wil niet zeggen dat we de basisrecht­en van elke mens zomaar moeten negeren”, zegt Carim Bouzian, een jonge liberaal die opkomt voor de rechten van holebi’s. “Iedereen die een officiële functie heeft in onze liberale samenlevin­g, heeft ook een plicht om deze liberale grondrecht­en te verdedigen en dat waar ook ter wereld, beginnende op eigen grondgebie­d.”

Bij wijze van statement dragen de Antwerpse Open Vld-mandataris­sen de komende dagen de regenboogp­in van stad Antwerpen en zal de regenboogv­lag wapperen aan het liberale hoofdkanto­or.

Wouter Van Besien

Groen “Onze burgemeest­er beweert de FOTO JEROEN problemen HANSELAER graag te benoemen, maar doet dit blijkbaar niet altijd.”

 ?? FOTO ATV ?? Burgemeest­er Bart De Wever spreekt de delegatie uit Sint-Petersburg toe.
FOTO ATV Burgemeest­er Bart De Wever spreekt de delegatie uit Sint-Petersburg toe.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium