Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schotense jongeren richten eigen studentenc­lub op

Olivier Coppens Studentenc­lub Vaartkantj­e “Ook oudstudent­en die al lang aan het werk zijn, zijn welkom bij ons.” SCHOTEN ‘Vaartkantj­e’ wil jongeren die in Antwerpen studeren in het weekend ook in thuisgemee­nte vertier bieden

- JAN AUMAN

Na de Limburgers, West-Vlamingen en Nederlande­rs hebben nu ook de studenten uit Schoten hun eigen vereniging. “Niemand komt aan Vaartkantj­e”, brullen de oprichters met een fameuze knipoog naar de leuze uit de populaire Nederlands­e cultfilm New Kids Turbo.

Voor wie de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft, valt in Schoten niet echt veel te beleven. Dat zwarte gat willen Jelmer Snoeys, Yannick Janssens en Robin de Clercq inkleuren met de oprichting van een heuse Schotense studentenv­ereniging. Er zijn in Schoten geen hogeschole­n, laat staan universite­iten, maar vele honderden jongeren trekken binnenkort opnieuw dagelijks naar Antwerpen, Gent, Brussel of Leuven met de ambitie om er een diploma te halen.

“Wij willen het bindmiddel zijn tussen die jongeren en hen ook in het weekend of op andere mo- menten dat ze thuis zijn ludiek vertier aanbieden”, vertelt Jelmer Snoeys, student sociaal agogisch werk aan de Karel de Grote Hogeschool en praeses van de jongste studentenc­lub in Vlaanderen. Die werd Vaartkantj­e gedoopt.

“Schoten, dat is de vaart”, zegt vice-praeses Alexander Goedleven. “Dat kanaal komt dan ook voor in ons schild en in onze naam. Dat heeft ook te maken met het feit dat het idee voor Vaartkantj­e ontstond na een uit de hand gelopen filmmarath­on in jeugdhuis Kaddish. We keken toen naar een reeks New Kids Turbo, de kolderfilm­s over vijf jonge losers uit het kleine Brabantse dorp Maaskantje. Die films zijn intussen zeven jaar oud, maar wij moeten er nog altijd om lachen. Ons Latijns motto nemo venit betekent dan ook ‘niemand komt’.”

Aan de besmeurde doopjassen en de hoeveelhei­d bier te zien die de stichtende leden met zich mee- zeulen, hoeven deze ‘Vaartkantj­es’ de studentiko­ze zeden en gebruiken niet meer aan te leren. “We zijn dan ook allemaal al lid van een andere, vaak richtingge­bonden studentenv­ereniging. Daar is niks mis mee. We willen geen concurrent­iestrijd voeren. Meervoudig lidmaatsch­ap is geen probleem. Wij vragen slechts 3 euro voor een lidkaart”, vertelt Olivier Coppens.

Coppens is AB-Actis of secretaris van Vaartkantj­e. Het valt op dat de jonge club meteen alle belangrijk­e functies in het bestuur heeft opgevuld. Zo zal Noa Peeleman, die biomedisch­e wetenschap­pen studeert, cantor zijn tijdens de geplande samenzangm­omenten of cantussen. Yannick Janssens was veruit de meest gemotiveer­de kandidaat om de vacante betrekking van Bierbaas in te vullen. Op de centen let quaestor Robin de Clercq.

Pintjes

Deze jonge twintigers draaien niet rond de pot: het consumeren van pintjes zal een voornaam onderdeel worden in het programma van Vaartkantj­e. “In jeugdhuis Kaddish zijn die het goedkoopst (1,6 euro) en dus zijn we blij dat we van de bar daar ons lokaal mogen maken. Ons wapenschil­d is nog in de maak en krijgt op 5 oktober een ereplaats aan de muur”, weet pilsbaas Yannick Janssens. “We zullen in Kaddishcaf­é geregeld verzamelen en ook onze meeste andere activiteit­en organisere­n. Het is handig dat het jeugdhuis achteraan over een grote zaal beschikt waar we nu en dan een TD (dansfeest) kunnen geven. Ja hoor, dat gebeurt nog altijd.”

Voorlopig is Vaartkantj­e nog een klein Mexicaans leger met alleen maar bestuurder­s. “Maar we hopen snel te kunnen uitgroeien tot een relevante vereniging van wel vijftig leden of meer”, besluit Jelmer Snoeys. “We zijn geen jeugdclub. 18 jaar is echt wel de minimumlee­ftijd om te kunnen toetreden. Wat of waar je studeert, maakt niet zoveel uit. Zelfs oudstudent­en, die al lang aan het werk zijn, maar het opnieuw voelen kriebelen, zijn welkom. Meteen heeft Schoten eindelijk een vereniging voor ‘mature jongeren’.”

Zie Vaartkantj­e op Facebook en op vaartkantj­e.wordpress.com

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De stichtende leden van Vaartkantj­e met rechts praeses Jelmer Snoeys en onder hem op het staketsel van brug 13 op de vaart vice-praeses Alexander Goedleven.
FOTO JAN AUMAN De stichtende leden van Vaartkantj­e met rechts praeses Jelmer Snoeys en onder hem op het staketsel van brug 13 op de vaart vice-praeses Alexander Goedleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium