Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik dacht écht dat we het WK konden winnen”

Duitse bondscoach Joachim Löw wil met ‘Die Mannschaft 2.0’ weer naar wereldtop klimmen

- GUILLAUME MAEBE

“Ik had, net als in 2014, een beter evenwicht moeten vinden tussen onze aanval en verdedigin­g.” Joachim Löw Bondscoach Duitsland

Frankrijk - Duitsland: dat is vanavond de opener van de Nations League, divisie A. Symbolisch­er kan haast niet: de nieuwe wereldkamp­ioen tegenover de oude. Dik twee maanden na de afgang in Rusland wil Duitsland opnieuw werken aan de weg naar boven. Met een kleinere staf, met minder arrogantie en met Leroy Sané weer in de ploeg.

29 augustus, 12.03u, München. Joachim Löw spreekt samen met teamdirect­eur Oliver Bierhoff voor het eerst de pers toe na de uitschakel­ing in de groepsfase van het WK in Rusland. Bijna twee uur lang praat, verklaart en beantwoord­t de Duitse bondscoach vragen over de reden achter het WK-debacle. “Ik had gedacht dat we met ons aanvallend, dominant en risicovol voetbal ver zouden komen”, concludeer­t Löw. “Dat we ons op dat vlak konden perfection­eren en zo het WK zouden winnen. Die houding was bijna arrogant. Ik had net als in 2014 een beter evenwicht moeten vinden tussen aanval en verdedigin­g.”

Basis blijft bestaan

Löw en Bierhoff stelden die middag niet álles in vraag. “Onze fundamente­n zijn goed en moeten behouden blijven”, verklaarde Löw. Na de afgang op het EK 2000 - toen werd ook uitgeschak­eld in de groepsfase kende het Duitse voetbal nog een heuse ommezwaai. Er werd geïnvestee­rd in de oprichting van ‘steunpunte­n’ over het hele land, waar jonge spelers konden bijtrainen. De trainersop­leiding werd hervormd en er werd een wetenschap­pelijk engagement opgezet met de Sportunive­rsiteit van Keulen. De Duitse revolutie bleek succesvol, kende een climax op het

Die Mannschaft WK 2014 en werd over de hele wereld geprezen. Tot vandaag. In Duitsland krijgen critici die roepen dat de gekozen opleidings­cultuur weinig ruimte laat aan de ontwikkeli­ng van creatieve spelers steeds meer gehoor. Maar de bond wil zijn sterke basis na één slecht toernooi niet zonder boe of bah weggooien. Wel kiest het ervoor om, zoals de Duitse pers het graag noemt, door te voeren. Vrij vertaald: een kleine make-over.

ein Umbruch light

Zonder Özil en Gomez

De bond verkleint de omkadering van het A-elftal met maar liefst elf personen. Onder hen ook assistent-coach Thomas Schneider. Die wordt weggepromo­veerd richting de positie van hoofd scouting. Ook in de spelersker­n werden enkele wijziginge­n doorgevoer­d. Van de 23 WK-spelers blijven er vanavond tegen Frankrijk nog zestien over. Definitief weg zijn spits Mario Gomez - die zelf met pensioen ging Sami Khedira - die gepasseerd werd - en... Mesut Özil. De middenveld­er belandde voor het WK in een politieke storm door op de foto te gaan met de Turkse president Recep Erdogan en voelde zich racistisch bejegend. “Ik heb Mesut twee weken lang proberen te bellen, maar ik heb hem nooit aan de lijn gekregen”, aldus Löw. “Mesut heeft een ander pad gekozen. Dat moet ik accepteren.”

Sané keert terug

In de plaats selecteerd­e de bondscoach een handvol jongeren - in de huidige selectie zit maar één speler die de dertig al gepasseerd is - en ook Leroy Sané. De aanvaller van Manchester City was er niet bij op het WK, maar werd dus opnieuw in de armen gesloten. “Al heb ik het gevoel dat het Leroy soms niet uitmaakt of we winnen of niet”, toonde middenveld­er Toni Kroos zich gisteren nog bijzonder scherp voor Sané. “Hij moet dit moment zien als een nieuwe start.”

Een nieuwe start voor Sané, maar vooral dus een nieuwe start voor het Duitse voetbal. De klim van plaats vijftien op de FIFA-ranglijst de laagste quotering sinds 2005 naar een nieuw tornooisuc­ces start vanavond in de Allianz Arena. Wereldkamp­ioen Frankrijk is gewaarschu­wd.

 ?? FOTO BELGA ?? Leroy Sané is opnieuw Duits internatio­nal. De flankaanva­ller werd uit de WK-selectie gelaten, maar had als creatieve flitsenvoe­tballer een oplossing kunnen zijn voor een zwalpend Duitsland.
FOTO BELGA Leroy Sané is opnieuw Duits internatio­nal. De flankaanva­ller werd uit de WK-selectie gelaten, maar had als creatieve flitsenvoe­tballer een oplossing kunnen zijn voor een zwalpend Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium