Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vroeger konden we nooit aan de noodbel trekken”

Leren uit het verleden: Lyra-Lierse (3e amateurs) geeft inspraak aan fans

- (dvd)

Zondag rekent Lyra-Lierse op zijn fans om zijn allereerst­e thuismatch, tegen Tienen, te winnen. Maar de club rekent ook op zijn fans om mee het beleid te bepalen.

’t Is úwe voetbal. De slogan onder het logo van Lyra-Lierse suggereert dat de supporter centraal staat. De nieuwbakke­n fusieclub uit derde amateurs laat de fans mee zijn beleid bepalen. Het Pallieter Supporters­collectief, de opvolger van Lierse voor Altijd, krijgt twee zitjes in de raad van bestuur en krijgt ook een afvaardigi­ng in de algemene vergaderin­g. Op die manier kan het adviseren en (de boeken) controlere­n, iets wat bij het voormalige Lierse SK uit den boze was. ‘Transparan­tie’ had Maged Samy uit zijn woordenboe­k geschrapt.

Matthias Hendrickx, een van de initiatief­nemers, juicht dit toe. “Vroeger hadden we niet de middelen of de kans om aan de noodbel te trekken toen het nodig was”, zegt Hendrickx. “Om te vermijden dat de geschieden­is zich herhaalt, moest er een goeie structuur komen, zodat de club duurzamer is en financieel gezond. De resultaten blijven belangrijk, je team moet competitie­f zijn. Maar als supporters willen we er mee voor zorgen dat de club geen dramatisch­e risico’s meer neemt zoals in het verleden. We willen straks promoveren, maar niet met een rugzak vol schulden.”

Gouden Aandeel

Het Supporters­collectief heeft onder meer vetorechte­n, om ervoor te zorgen dat de clubnaam en de clubkleure­n ongewijzig­d blijven. Tenzij de fans akkoord gaan om die toch te wijzigen, dat hangt af van hun stemgedrag. Iedereen die toetreedt als lid – dat kost 100 euro plus jaarlijks lidgeld – krijgt één stem. Ook als de club nog overschake­lt van vzw naar nv, blijft dat zogenoemde ‘Gouden Aandeel’ behouden. Bovendien kunnen de fans dankzij een voorkoopre­cht als eerste aanspraak maken op de aandelen van hun club, mocht die verkocht worden.

Ook SD Europe steunt de initiatiev­en. Antonia Hagemann en Niamh O’Mahony ijveren namens die organisati­e voor supporters­participat­ie in heel Europa en kwamen gisteren spreken in het stadion. “Jammer genoeg moest Lierse eerst failliet gaan vooraleer dit kon, maar het is mooi om te zien hoe de fans deze nieuwe club op poten hebben gezet”, aldus O’Mahony. “Een club leid je niet door er gewoon geld in te pompen. Je moet ze degelijk runnen. En de fans kunnen daarbij helpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium