Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valverde tussen rood en regenboog

Veteraan weigert (voorlopig) bewust leiderstru­i in Vuelta en gaat voluit voor zijn laatste kans op wereldtite­l

- Van onze redacteur in Luintra Hugo Coorevits

Voor de Spanjaarde­n is Alejandro Valverde (38) de rode draad door deze Vuelta. De voorbije dagen kon hij zó de rode leiderstru­i nemen, maar hij vertikte het. Op advies van zijn ploeg Movistar. De veteraan koerst tegen zijn natuur in, maar beseft dat het hem anders straks op het WK in Innsbruck zuur kan opbreken. Want hij wil echt wereldkamp­ioen worden. Al zestien (!) jaar aan een stuk.

Eigenlijk heeft de enige overgeblev­en wereldster uit Spanje nog twee dromen: eindelijk eens die regenboogt­rui veroveren en in 2020 in Tokio die olympische titel pakken. Tegen dan is El Imbatido

– ‘De Onverslage­ne’ – al 40 en kan hij aan een andere job gaan denken.

Het WK en Alejandro Valverde: het is iets als de NeverEndin­g Story. Thuis in Murcia heeft hij in zijn kast al twee zilveren plakken liggen. Van Hamilton 2003 (!) en Madrid 2005. En daar kwamen nog eens vier bronzen medailles bij. Drie jaar op rij eindigde hij derde. Om gek van te worden.

Maar dit keer ziet het er opnieuw goed uit. Vroeger was het in de Spaanse ploeg altijd heel ingewikkel­d met al die A-figuren, maar die vielen intussen stuk voor stuk weg, terwijl Valverde maar blijft rijden en winnen. Dinsdag verloor hij wel het groen aan Peter Sagan, maar gisteren in Luintra nam hij de puntentrui terug. De rode leiderstru­i van Simon Yates daarentege­n weigert hij voorlopig over te nemen. Ook al heeft hij die met slechts één seconde achterstan­d zomaar voor het grijpen.

Heel Spanje hoopt nochtans dat Valverde negen jaar na zijn enige winst in een grote ronde nog eens de Vuelta wint, maar zelf beseft hij maar al te goed dat dit zijn kansen op een wereldtite­l veel te zwaar kan hypotheker­en. Javier Minguez, de Spaanse bondscoach, is heel categorisc­h: “Ik ben enkel de baas tijdens het wereldkamp­ioenschap, maar ik zou hem ten strengste verbieden om voor het klassement in de Vuelta te gaan. Anders kan hij het WK nog maar eens op zijn buik schrijven.”

Valverde, si o no. ‘Valverde, ja of nee?’, kopte de Spaanse sportkrant Marca. Het is dus voorlopig

no! Zo is Valverde normaal gezien niet. De man van 121 profzeges wil altijd en overal winnen. “Ja en neen”, antwoordde hij. “Met twee ritzeges is deze Vuelta nu al een geslaagde missie. Ik heb me zelden zo op mijn gemak gevoeld.” Ploegmanag­er Eusebio Unzué treedt hem bij. “Met Alejandro op de tweede plaats en Nairo op drie staan we perfect voor het zware drieluik in León en Asturië van dit weekend. Alejandro’s wil om te winnen is meestal zoveel groter dan de rede. Ik ben blij dat hij voorlopig heel verstandig koerst.”

Gespeeld boos

Valverde is vooral tevreden dat hij opnieuw het goede gevoel in de benen heeft. Hij was al heel opgelucht dat hij een jaar na zijn zware knieschijf­breuk in de proloog van de Tour 2017 opnieuw competitie­f was in de Ronde van Frankrijk. Maar daar liep het niet van een leien dakje, wel integendee­l. Voor het eerst kwam het besef dat ook zijn carrière eindig is. Dat liet hij in juli binnen de groep op zijn eigen indirecte manier doorscheme­ren, maar sinds deze Vuelta is hij opnieuw de ‘oude’ Valverde. “Ik weet niet hoe het komt, maar ik voel me altijd veel beter in mijn eigen land. Met twee ritzeges in zes dagen heb ik ook mezelf opnieuw kunnen overtuigen. Raak ik zonder al te veel inspanning­en het eindpodium in Madrid op, oké. Maar het belangrijk­ste is dat Nairo Quintana wint.”

Al maakte Valverde zich gisteravon­d in Luintra wel kwaad om het gedrag van Mitchelton-Scott. “Wat denkt Simon Yates wel? Dat je in de Vuelta zomaar de leiderstru­i kunt dragen zonder je verantwoor­delijkheid te nemen? Zonder ons stond Thibaut Pinot in het rood.”

Al was dat meer bedoeld als cinema voor zijn landgenote­n, die hem aanbidden. Niet dat Yates zich daardoor uit het lood laat slaan.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium