Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clash der kameraden

zetten vriendscha­p even opzij voor heroïsche halve finale

- Nadal en Del Potro HANS JACOBS

Het is zo’n beetje een strijd zoals tussen de Williamszu­ssen, maar dan tussen de Spaanstali­ge kolossen bij de mannen: Rafael Nadal, nummer 1 van de wereld, en Juan Martin del Potro, nummer 3 van de wereld, maken uit wie er naar de finale van de US Open gaat. Alweer zijn ze (even) vijanden. Op het veld dan toch.

De kwartfinal­es van Wimbledon 2018. Nadal stapt over het net, gaat naar de imposante man die neerligt aan de andere kant van het veld, moegestred­en, uitgeteld. Hij helpt hem overeind, en ze geven elkaar een dikke knuffel. Arm in arm stappen ze naar de ref. En pas dan gaat Nadal uit de bol na zijn zege. Nu heeft Nadal er wel een handje van weg om zijn tegenstand­er te fêteren, zelfs al hij hen zonet met de grond gelijkgema­akt heeft, maar met de Argentijn Juan Martin del Potro hangt er altijd nog meer chemie in de lucht. Het zijn generatieg­enoten, ze klommen zo ongeveer samen naar de top en ze spreken allebei Spaans. Beiden kenden ook veel blessurele­ed. Dat ze allebei een slopende, energievre­tende spelstijl hebben die zeer veel van hun lichaam vergt en ze niet op een zweetdrupp­el meer of minder kijken, heeft daar vast mee te maken. En zowel Nadal als Del Potro tennissen dit seizoen eindelijk weer blessurevr­ij en staan hoger dan ooit: Nadal weer op nummer 1 en Del Potro op nummer 3.

Het is deel 17 in de Latijnse kraker der krakers, een clash Nadal Del Potro staat vrijwel altijd garant voor spektakel. Nadal leidt ruim (11-5) in de onderlinge ontmoeting­en en Del Potro kon hem niet meer kloppen sinds 2016. Maar Del Po weet ongetwijfe­ld ook dat hij in 2009 én Roger Federer én zijn Spaanse buddy klopte en zo de US Open won.

Wimbledon

Gisteren voerden beiden al een strijd, die tegen de recuperati­e. Nadal was bijna vijf uur in de weer met Dominic Thiem. Nadal: “Ik heb veel lange, moeilijke wedstrijde­n gespeeld in mijn carrière, dit was er een van.”

Ook Del Potro had ruim drie en een half uur nodig om in de bakoven van New York thuisspele­r John Isner af te houden. Hij kon er nog om lachen: “Toen we tussen set 3 en 4 een break kregen van 10 minuten, nam ik een douche, lag op de tafel en dacht: ik wil niet meer terug.”

Voor zijn halve finale tegen Nadal hoeft de Argentijn zich alvast niet op te laden en de vriendscha­p zal even moeten wijken voor de sportieve belangen.

“Het is eventjes moeilijk als je speelt tegen iemand zoals Rafael, maar je weet dat alles weer bij het oude is na de match en we opnieuw vrienden zijn. Ik verwacht een heroïsche strijd. In Wimbledon dit jaar was ik er zó dicht bij, nu wil ik de nummer 1 van de wereld kloppen.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium