Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na vier edities ziet Ubuntu het groots

Team van 230 vrijwillig­ers staat klaar om bezoekers te amuseren

- JAN BOEY www.ubuntufest­ival.be

Maxime Van Dyck (22) en Eline Snacken (31) zijn respectiev­elijk verantwoor­delijk voor de programmat­ie en de animatie van de vijfde editie van Ubuntu, de tweede editie op eigen benen in het Boomse park. Ubuntu – zowel op 8 en 9 september dit jaar – mikt nu verder dan de buitengren­zen van de Rupelstree­k.

Grote broer Mano Mundo is vandaag bij een deel van de jeugd al niet meer bekend. “We kijken niet om, maar vooruit. Ubuntu is vandaag uniek in het festivalla­ndschap. Het is het laatste onafhankel­ijke, gratis festival, gerund door vrijwillig­ers. In het segment van de mondiale festivals halen wij de hoogste score. We nemen het publiek mee op een grote ontdekking­stocht”, legt Ubuntuhoof­dman Kyo Defraeye uit.

Maxime Van Dyck is studente muziekmana­gement en events, wat haar nu al voor het tweede jaar naadloos in de organisati­e van Ubuntu brengt. Ze verzorgt de programmat­ie en communicat­ie. “Het is leuk om in je vrije tijd op deze manier ervaring op te doen. Het is een permanente leerschool, zo’n organisati­e: van

sponsoring tot hoe je mensen moet benaderen en vooral het administra­tieve kluwen van regelgevin­g allerhande.”

Beperkt budget

Het programmer­en is een hele klus, met een beperkt budget. Met elke euro die beschikbaa­r is – een derde uit sponsors, een derde uit subsidies en een derden uit eigen geld – slaagt Maxime er toch in om heel wat bekende namen uit het wereldje bij elkaar te brengen. Er zijn twee podia, waarvan eentje in het speelbos van Boom Park, net achter het terrein van Ubuntu. “Het podium in het speelbos moet voor een aparte sfeer zorgen”, zegt ze.

Eline Snacken is dan weer programmat­or van dienst voor het animatiege­deelte. “Het gaat niet om de muziek op de podia, noch om de infostande­n bij mij. Ik zorg voor een ruim aanbod om de mensen te triggeren. Alles wordt aangekocht in tweedehand­swinkels of kringloopw­inkels”, legt ze uit. Zo kunnen kinderen en jongeren terecht op de bouwspeelp­laats waar ze allerlei zaken in of uit elkaar mogen halen en creatief weer samenstell­en. Ze maken er gebruik van gereedscha­ppen onder toezicht, maar niet van de ouders. Die mogen zich er niet mee bemoeien.

Verder zijn er vertelling­en, documentai­res, het geefplein, heel wat workshops van lokale vereniging­en en een boeren- en ambachtenm­arkt. Zo loodst de jeugdbrand­weer u door een blindenpar­koers of ontmoet u Anne Drake, die haar verhaal van ecologie op hoge hakken brengt.

Komende zaterdag wordt er in het park (ingang Acacialaan) al om 11u begonnen met een kubbtoerno­oi en muzikale animatie. Op zondag kunt u vanaf 13u terecht op het terrein voor alle animatie en muziekoptr­edens.

Eline Snacken

Programmat­or

“Al ons materiaal kopen we in kringloopw­inkels. Ons doel? We willen vooral mensen triggeren.”

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Een deel van het Ubuntu-team: Kyo Defraeye, Maxime, duivel-doet-al Carl Fret en Eline Snacken.
FOTO JAN BOEY Een deel van het Ubuntu-team: Kyo Defraeye, Maxime, duivel-doet-al Carl Fret en Eline Snacken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium