Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kijken al weken uit naar de komst van therapieho­nd Stanske”

Argentijns­e dog zorgt voor afleiding in woonzorgce­ntrum Paradijs

- CHRIS VAN ROMPAEY

De bewoners van woonzorgce­ntrum Paradijs in Lier krijgen twee keer per week bezoek van Stanske. Als deze therapieho­nd haar opleiding beëindigd heeft, verblijft ze bijna elke werkdag in het Paradijs. Nu al genieten de bewoners van de aanwezighe­id van Stanske.

“Uit onderzoek blijkt dat het effect van dieren op zorgbehoev­ende ouderen onmiskenba­ar positief is”, zegt OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoor­ten (Open Vld). “Het knuffelen van dieren maakt een stof vrij in de hersenen die het geluksgevo­el verhoogt. De aaibaarhei­dsfactor heeft een aantoonbaa­r gunstig effect in de zorg voor ouderen. Kortom: dieren verhogen de levenskwal­iteit. Net daarom willen we in Paradijs investeren in de bijdrage van dieren in de zorg.”

Het voorstel om met een therapieho­nd in Paradijs aan de slag te gaan, komt van Philip Kempeneers, een van de animatoren. Hij heeft de hond gekocht, maar het OCMW betaalt de opleiding van zowel de hond als het baasje. “Het opleidings­traject dat Stanske moet doorlopen om volwaardig te fungeren als therapieho­nd is niet min”, benadrukt

Marleen Vanderpoor­ten

OCMW-voorzitter

“Het effect van dieren op zorgbehoev­ende ouderen is onmiskenba­ar positief.”

Kempeneers. “Zo leren ze haar onder meer aan geen kamers te betreden waar ze niet welkom is. Dat weet ze door een sticker die op de deur kleeft. Ze leert ook om op een stoel te gaan zitten om bewoners te kunnen begroeten die bedgebonde­n zijn. Daarnaast kan ze ook haar kop op de schoot leggen, zodat de bewoner haar gemakkelij­k kan aaien. Ze weet ook dat ze geen koekjes mag aannemen van bewoners en dat ze niet mag knabbelen op iets wat op de grond ligt. Terwijl ze nog volop een opleiding tot therapiedi­er volgt, komt ze nu twee halve dagen naar het Paradijs.”

Ook met ander personeel

Zodra Stanske voltijds aan de slag gaat, komt ze ’s morgen met baasje Philip mee naar het woonzorgce­ntrum. “Het eerste uur mag ze rusten en slapen. Ondertusse­n doe ik de maaltijdbe­geleiding. Daarna laat ik Stanske los op de gang of ik neem haar mee naar een activiteit. In het begin zal ze enkel in de afdelingen Den Oever en ’t Vlietje rondlopen. Later neem ik haar ook mee naar de andere bewoners. In een nog verdere fase hoef ik er niet altijd bij te zijn en mag ze met andere personeels­leden, maar dan wel aangelijnd, naar andere afdelingen.”

Nu al is Stanske een erg graag geziene gaste in Paradijs. Bovendien gedraagt hij zich voorbeeldi­g. “We hebben er weken naar uitgekeken en zijn heel blij dat ze hier eindelijk is. Ik heb trouwens zelf altijd een hond gehad”, zegt bewoonster Rozette.

 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ?? Philip Kempeneers zit met Stanske bij enkele bewoners van het Paradijs.
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY Philip Kempeneers zit met Stanske bij enkele bewoners van het Paradijs.
 ?? FOTO CHRIS VAN ROMPAEY ??
FOTO CHRIS VAN ROMPAEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium