Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De laatste grote slag en de laatste grote slachting

Na zeven jaar oorlog maken Assad en bondgenote­n zich op voor eindoffens­ief

- PETER MIJLEMANS

Ruim zeven jaar na het begin van de Syrische burgeroorl­og lijkt de laatste grote en beslissend­e slag op til. Syrische, Russische en Iraanse militairen maken zich op om de provincie Idlib en haar gelijknami­ge hoofdstad aan te vallen. Het is het laatste echte bolwerk van de rebellen, waar drie miljoen mensen als ratten in de val zitten. Opnieuw wordt gevreesd voor een slachting onder de burgerbevo­lking.

Wat is de voorgeschi­edenis?

Idlib is een provincie in het noordweste­n van Syrië die grenst aan Turkije. Het is het laatste bolwerk van de opstandeli­ngen, die in maart 2011 de wapens opnamen tegen president Assad. Die verloor jaar na jaar terrein, tot Rusland zich in 2015 in het conflict mengde, in naam van de strijd tegen het terrorisme. In werkelijkh­eid keerde Poetin zich tegen iedereen die Assad bekampte. Met een ongeziene bommencamp­agne van het Russische leger werden de bolwerken van de rebellen zoals Aleppo, Homs en Ghoutta letterlijk vernietigd, met zware verliezen onder de burgerbevo­lking tot gevolg. De overlevend­e rebellen en burgers kregen na de capitulati­e een uitweg naar Idlib, de gelijknami­ge hoofdstad van de provincie. Het werd een safezone genoemd, maar nu is het vooral een fuik waar alle resterende opstandeli­ngen bij elkaar gedreven zijn.

Waarom wordt gevreesd voor een nieuw groot offensief?

Vorige week zijn na een pauze van 22 dagen opnieuw zware bombardeme­nten uitgevoerd in de provincie. De tactiek is dezelfde als bij de aanvallen op andere Syrische steden in het verleden: vóór het eigenlijke offensief wordt zo de infrastruc­tuur gesloopt, van elektricit­eitsvoorzi­eningen, waterreser­voirs en scholen tot ziekenhuiz­en. Tegelijker­tijd werden er colonnes van meer dan tweeduizen­d gepantserd­e voertuigen opgemerkt die zich in de richting van de provincieg­rens begaven. Als antwoord hebben de rebellen bruggen opgeblazen. 10 september wordt genoemd als startdatum.

Wie staat tegenover wie?

Aan de ene kant het Syrische leger, Rusland, Iraanse elitesolda­ten en Hezbollah-leden uit Libanon. Idlib wordt verdedigd door tienduizen­den rebellen. Het merendeel daarvan zijn moslimextr­emisten, onder wie buitenland­se strijders. Het grootste deel van het grondgebie­d is in handen van Tahrir Al Sham, het vroegere Al Nusrah – ook wel Al-Qaeda in Syrië genoemd. Daarbij hebben zich ook de restanten van IS aangeslote­n. Maar een verenigd front is er niet. In de regio zijn diverse milities van uiteenlope­nd pluimage

aanwezig, die ook onder elkaar slag leveren. Waarom is er sprake van een slachting?

Het was de Turkse president Erdogan die gisteren waarschuwd­e voor een slachting als het bommen en raketten op Idlib zou regenen. Ook de VN vreest voor een bloedbad. Er wordt van uitgegaan dat de tactiek van Syrië en Rusland dezelfde zal zijn als in andere steden. Bovendien dreigt de weerstand groot te zijn. De meest geharde strijders na zeven jaar oorlog zitten er bij elkaar. Ze weten ook dat Idlib hun laatste overleving­skans is. De burgers zitten in de tang, want ook de rebellen zijn vaak nietsontzi­end. In Idlib woonden voor het begin van de oorlog 1,5 miljoen mensen. Door de toestroom uit de gevallen gebieden zijn er dat nu meer dan 3 miljoen.

Kan de strijd nog vermeden worden?

Morgen is er overleg in Teheran, waar ook Turkije aanwezig is, dat zal proberen het offensief tegen te houden. Maar de kans dat Erdogan Assad en Poetin op andere ge- dachten kan brengen dan “het terroriste­nhol” op te kuisen, is klein. De VN schat dat 800.000 burgers zullen proberen te vluchten. Dat kan alleen nog naar Turkije, waar de grenzen nog min of meer open zijn. In het gebied vechten ook rebellen die Turkse steun krijgen. De VN vreest dat Turkije, dat al 3,5 miljoen vluchtelin­gen opvangt, de grenzen zal sluiten zodra de strijd begint. Als dat gebeurt, zitten de burgers als ratten in de val.

Is er kans op een internatio­nale escalatie?

Ankara kan en zal ermee dreigen om haar bondgenote­n in Idlib militair te steunen en die steun fors op te drijven als de strijd begint. Maar de kans dat het tot een echte militaire krachtmeti­ng tussen Erdogan en Poetin komt, lijkt niet groot. Geen van beide landen heeft daar wat mee te winnen. De NAVO-bondgenote­n van Turkije evenmin. Er is ook een – kleine – kans dat de VS of Frankrijk betrokken raken. President Trump en zijn collega Macron hebben begin deze week gewaarschu­wd dat het gebruik van gifgas consequent­ies zal hebben.

Is de oorlog voorbij als Idlib valt en heeft Assad zijn land dan terug?

Met Idlib zou het laatste grote stuk grondgebie­d op de rebellen heroverd worden. Maar er zijn in het land nog tientallen restanten van paramilita­ire groepen actief. Een klein stukje aan de Golan is nog in handen van IS. En zowat een vijfde van het land langs de Turkse grens is in Koerdische handen. Die stilzwijge­nde bondgenoot zal Assad misschien niet aanvallen, maar ze zijn Turkije een doorn in het oog. Assad heeft al laten verstaan dat de aanwezighe­id van de Russen nog lang nodig zal zijn. Die zullen daar geen probleem van maken. De marinebasi­s van Tartus mogen ze behouden. De militaire aanwezighe­id in de Middelland­se Zee verankeren was voor Poetin een belangrijk­e reden om in de oorlog te stappen. Assad krijgt het grootste deel van zijn territoriu­m weer in handen. Maar wat hij terugkrijg­t, is een volledig verwoest en verscheurd land, waar honderddui­zenden burgerdode­n zijn gevallen. Al zal dit alles hem niet beletten om van een overwinnin­g te spreken.

 ?? FOTO'S AFP ?? Militairen maken zich op om de provincie Idlib en haar gelijknami­ge hoofdstad aan te vallen.
FOTO'S AFP Militairen maken zich op om de provincie Idlib en haar gelijknami­ge hoofdstad aan te vallen.
 ??  ?? Opnieuw wordt gevreesd voor een slachting onder de burgerbevo­lking.
Opnieuw wordt gevreesd voor een slachting onder de burgerbevo­lking.
 ??  ?? Vorige week zijn na een pauze van 22 dagen opnieuw zware bombardeme­nten uitgevoerd in de provincie.
Vorige week zijn na een pauze van 22 dagen opnieuw zware bombardeme­nten uitgevoerd in de provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium