Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vader en dochter vergiftigd, maar veilig in Rusland

Volgens Britse premier zijn verdachten van zaak Skripal agenten van Russische inlichting­endienst

- SILKE REMMERY

Zes maanden nadat exdubbelsp­ion Sergej Skripal (67) en zijn dochter Joelia (33) op een bankje in het Britse Salisbury vergiftigd werden aangetroff­en, heeft de politie een aanhouding­sbevel bevolen voor de vermoedeli­jke daders. Het gaat om twee Russen, veertigers, die wellicht onder valse namen naar het Verenigd Koninkrijk reisden. En toch lopen ze nog vrij rond: door de Russische wetgeving kunnen ze niet uitgelever­d worden.

Ze waren twee dagen voor het incident van Moskou naar Londen gereisd en vlogen enkele uren daarna terug. Bovendien werden in hun hotelkamer in Londen spo-

ren gevonden van novitsjok, het zenuwgas waarmee Sergej en Joelia Skripal besmet waren. Verstoven aan voordeur

Voor Scotland Yard waren die bewijzen voldoende om Aleksander Petrov en Ruslan Boshirov, twee Russische veertigers, te verdenken. Hun namen zijn vermoedeli­jk vals, maar van de foto’s is de politie wel zeker. Volgens Brits premier Theresa May zijn ze agenten van de Russische inlichting­endienst, want de twee moeten hulp hebben gekregen van hogerhand. Voor diezelfde inlichting­endienst was Skripal kolonel, maar hij speelde intussen staatsgehe­imen door aan de Britten.

De daders zouden het giftige goedje aan de voordeur van Skripal verstoven hebben, zegt de Londense politie. Dat is te zien op videobeeld­en. Aan het onderzoek werkten 250 detectives mee.

Koude Oorlog

De twee worden dan wel aangeklaag­d voor poging tot moord, het toebrengen van slagen en verwonding­en en het gebruik van een illegaal middel, toch kunnen ze niet opgepakt worden. Ze zijn intussen alweer in Rusland en dat staat niet toe dat burgers uitgelever­d worden aan andere landen. Er is enkel een Europees aanhouding­sbevel, maar zo lang de mannen hun thuisland niet verlaten, dreigt dus geen veroordeli­ng.

Dat Scotland Yard nu met twee Russische verdachten komt, is geen verrassing. Vlak na het incident wees Londen al met de vinger naar de Russen, omdat hetzelfde zenuwgas in de Koude Oorlog door de Sovjet-Unie werd gebruikt als chemisch wapen. Die beschuldig­ing werd door het Kremlin altijd ontkend. Het leidde uiteindeli­jk tot een diplomatie­ke crisis, waarbij het Verenigd Koninkrijk Russische diplomaten uit het land zette en omgekeerd. De rel verslechte­rde de band tussen Rusland en het Westen nog meer.

Joelia ontwaakte na twintig dagen als eerste uit haar coma, Sergej mocht pas in mei uit het ziekenhuis. De twee zijn intussen aan de beterhand.

 ?? FOTO REUTERS ?? De politie duidt Aleksander Petrov (boven) en Ruslan Boshirov aan als vermoedeli­jke daders van de gifaanval op ex-dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter.
FOTO REUTERS De politie duidt Aleksander Petrov (boven) en Ruslan Boshirov aan als vermoedeli­jke daders van de gifaanval op ex-dubbelspio­n Sergej Skripal en zijn dochter.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium