Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder dip kan Belfius naar de beurs

Experts benadrukke­n dat eerst alle omstandigh­eden goed moeten zitten

- PASCAL DENDOOVEN

Bij de huidige stand van zaken kan de regering Belfius in oktober naar de beurs brengen. Maar het is wijs om nu al een ondergrens vast te leggen, zeggen experts.

Een beursgang van Belfius in oktober kan, luidt het binnen het bankencons­ortium dat Belfius naar de beurs mag brengen, maar er is geen garantie op succes. Sinds het jaarbegin zijn Europese bankaandel­en met 18% in waarde gezakt. Voor Europese banken gaat het om een daling met 14,5%. Tegenover de piek in januari is het waardeverl­ies nog groter. Verschille­nde bankiers zijn bang dat het klimaat in het najaar verder verslechte­rt. “In de huidige stand van zaken kan Belfius nog naar de beurs. Maar de markt mag niet verder verslechte­ren.”

Geen haast bij

Voor de bankiers, die van de overheid maar een karige vergoeding krijgen om Belfius naar de beurs te brengen, is het interessan­ter om de transactie wél te laten doorgaan. En dus zullen ze de overheid proberen te overtuigen om een lage prijs te aanvaarden. De prijsvork die nu circuleert – 5,5 tot 7,5 miljard euro – is nu al erg laag.

“Ik raad de regering aan om een ondergrens vast te leggen en niet koste wat kost de beursgang doorgang te laten vinden. Onder een bepaalde prijs moet je het gewoon niet doen”, zegt een financieel adviseur. Er is geen haast om Belfius naar de beurs te brengen. Een bedrijf gaat maar één keer naar de beurs en dat moet in goede omstandigh­eden gebeuren. Een aantrekken­de markt met stijgende koersen én stijgende resultaten van het bedrijf vormen de ideale combinatie.

De enige reden voor haast is Arco, maar dat dossier kan perfect losgekoppe­ld worden door de 400 miljoen euro dividend die Belfius aan de be- leggers zal uitkeren in een apart potje te stoppen. Vervolgens kan Belfius zijn optimale moment kiezen voor de beursgang. “Dit is een piste waar we aan denken”, zegt een zakenbanki­er.

In het midden van de prijsvork is Belfius slechts 6,5 miljard waard. Dat houdt een stevige korting in tegenover het eigen vermogen van 31%. Europese banken noteren gemiddeld tegen 13,6 keer hun winst, voor banken in de eurozone is dat 11 keer. Dat zou Belfius op 7,3 miljard tot 9,1 miljard waarderen. Het rendement op eigen vermogen van de Europese banken bedraagt 6,3%, terwijl Belfius 7,8% haalt.

Maar Belfius is als lokale Belgische bank beperkt in zijn Europese groeimogel­ijkheden. Op langere termijn is Belfius een overnamedo­elwit, zegt een bankier. “Je kunt Belfius zien als een obligatie waarvan de coupon jaarlijks lichtjes stijgt.”

Of oktober een goed moment is, hangt ten slotte af van de dynamiek van de resultaten. “Als het plan was om Belfius in 2018 naar de beurs te brengen, heeft men daarmee rekening gehouden in de dynamiek van de winstcijfe­rs. Als er op korte termijn geen belangrijk­e winstgroei in zit, heeft het geen zin om uit te stellen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium