Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duizendtal Vlamingen hielp Robbe De Hert aan 50.000 euro

Prestigepr­oject ‘Hollywood aan de Schelde’ bijna in première

- DENNIS VAN GOETHEM

De kogel vloog dinsdag al door de kerk: Hollywood aan de Schelde, het prestigepr­oject waar regisseur Robbe De Hert (75) al twee decennia aan schaaft, gaat volgende week vrijdag in première op het Filmfestiv­al van Oostende. Mede dankzij een duizendtal giften aan de Antwerpse regisseur, in totaal goed voor zo’n 50.000 euro.

Helemaal klaar is de docu over de Vlaamse filmgeschi­edenis nog niet, want De Hert zat gisteren in de montagekam­er voor de laatste puntjes op de i. Maar zijn droomfilm komt er dus.

“Eindelijk”, zegt De Hert. “Momenteel werken we aan de ondertitel­s. Blijkbaar hebben sommige mensen het lastig met mijn Antwerpse tongval (lacht). Eigenlijk moest ik de film vandaag (gisteren,

red.) al doorsturen naar het Filmfestiv­al van Oostende, maar ze moeten nog even geduld hebben.”

Allemaal onbekenden

Na jaren van geldproble­men komt Hollywood aan de Schelde er onder meer dankzij de hulp van een crowdfundi­ng. En die liet Vlaanderen niet onberoerd. “Ik heb 1.034 giften ontvangen”, vertelt De Hert. “Allemaal onbekenden. Dat vind ik ongeloofli­jk mooi. Samen hebben ze bijna 50.000 euro ingezameld, in minder dan een maand tijd. Straf, toch?” Met ook giften van minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld), de stad Antwerpen, de Tax Shelter en een benefietav­ond haalde De Hert in totaal 120.000 euro op. “Iedere cent is zit in de film. Vooral het kopen van archiefbee­lden en filmfragme­nten kostte veel geld. Sommige producers wilden hun materiaal niet vrijgeven, maar met meer dan tweehonder­d uur aan film is het ook gelukt.”

In Oostende krijgt De Hert volgende week een Lifetime Achievemen­t Award en een ster op de Walk of Fame. “Een grote eer, ja. Al vrees ik dat mijne frank pas op het moment zelf zal vallen. Ik heb het geluk dat ik in mijn carrière zelden zonder werk heb gezeten. Tijd om over zulke zaken na te denken, heb ik nooit gehad. Maar ik kijk ernaar uit. Door mijn gezondheid­stoestand wordt het niet evident, maar ik wil absoluut aanwezig zijn bij de première.”

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Robbe De Hert.
FOTO MAARTEN DE BOUW Robbe De Hert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium