Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ooit terugkeren naar Beerschot? Die kans is klein”

Jan Vertonghen beweert dat 90 procent van deze groep nog minstens vier jaar bij nationale ploeg wil blijven

- BART LAGAE

Recordinte­rnational Jan Vertonghen over de ‘Belgium Bastards’ en over zijn toekomst in clubverban­d

Samen oud worden,

minstens tot het WK 2022. Dat is het voornemen dat de

28-plussers bij de Rode Duivels zich

hebben gemaakt. “Negentig procent van deze groep gaat door na 2020”, zegt

Jan Vertonghen, 31 en vooraansta­and

lid van de ‘Belgium

Bastards’. “Veel jongens voelen zich

fysiek beter dan ze hadden verwacht.”

Vincent Kompany, Marouane Fellaini, Mousa Dembélé. Drie Rode Duivels die voor het WK luidop hadden gesproken over Rusland als een eindbestem­ming, zijn op hun stappen teruggekom­en. Behalve Laurent Ciman en Steven Defour - beiden ook al afwezig op het WK - is niemand gestopt bij de nationale ploeg. Dat is ook de spelers zelf niet ontgaan.

“Toen we dinsdag aankwamen in Tubeke hebben we een paar keer tegen elkaar gezegd: ‘Ben jij hier nog, ik had niet verwacht je hier te zien”, vertelt Jan Vertonghen (31) met een grijns. “Dat is bij meer dan één speler gebeurd, maar ik ga geen namen noemen. Maar op een leuke manier. Iedereen vindt het wel grappig dat we er allemaal nog zijn.”

Vincent Kompany (32) was in juni vorig jaar de eerste die aangaf dat het WK 2018 allicht het eindstatio­n voor hem was. Hij legde die keuze uit in het najaar van 2017. “Ik heb er heel veel jaren alles aan gedaan om fit te blijven en na blessures steeds weer terug te komen. Daarom denk ik dat ik na het WK in Rusland afscheid neem.”

Maar ondertusse­n is Kompany fit en werd het WK een onverwacht succes. “Nooit genoot ik meer van voetbal dan vandaag”, liet hij vorige week weten via de sociale media. “Nooit was ik meer gemotiveer­d om door te gaan en bij te dragen aan het toekomstig­e succes van deze mooie club Man City. Dat geldt ook voor mijn geliefde vaderland, België.”

Revanchege­voelens Behalve Kompany twijfelden ook Mousa Dembélé (31) en Marouane Fellaini (30) over hun

toekomst bij de nationale ploeg. Tijdens het WK had Fellaini zelfs gezegd te zullen stoppen als België het WK zou winnen. “Ik denk dat er dan veel die stap zullen zetten”, zei Fellaini. Maar de derde plaats levert de Belgen een gevoel van een onafgewerk­te missie op. Revanchege­voelens zijn een andere reden om ermee door te gaan.

“Op het WK heeft iedereen gevoeld wat er mogelijk is”, zegt Vertonghen. “Misschien hadden jullie bepaalde jongens niet meer verwacht, maar het feit dat iedereen hier is, zegt iets over wat voor een groep dit is. Iedereen heeft geproefd van het succes van de nationale ploeg en gevoeld hoe leuk dat is na al die magere jaren, die we ook hebben meegemaakt.”

Vincent Kompany debuteerde in februari 2004 voor de Rode Duivels en miste vijf tornooien

“Je leert je lichaam beter kennen. En bij de clubs wordt er profession­eler gewerkt dan vroeger. Daardoor worden carrières ook langer.” Jan Vertonghen Rode Duivel

vooraleer hij met België deelnam aan een WK - in 2014. Daarna miste hij ook nog het EK 2016 door een blessure.

“Al vrij snel op het WK had ik de indruk dat de meeste jongens ouder dan 28 het zagen zitten om nog een paar jaar door te gaan”, zegt Vertonghen. “Ik denk dat het ook meespeelt dat sommige jongens zich fysiek beter voelen dan ze hadden verwacht. Dan is het gewoon zonde er niet meer bij te zijn. Deze groep kan zeker nog twee jaar doorgaan en negentig procent van deze groep kan nog vier jaar mee.”

Vertonghen zelf durft niet te zeggen of hij nog twee of vier jaar mee kan. “Ik wil mezelf de mogelijkhe­id geven om het te beslissen. Als mijn fysiek het toelaat, en de concurrent­ie en de trainer, dan ga ik door. Ik zal niet snel afzeggen. Tenzij het fysiek

niet meer mogelijk is.”

Profession­alisering

Dat spelers vandaag langer actief blijven als internatio­nal, heeft ook te maken met de profession­alisering in het voetbal, vindt Vertonghen.

“Er is een groot verschil met twaalf jaar geleden, toen ik begon bij Ajax. Vroeger stond ik letterlijk twee uur op het veld, lette ik wat op mijn eten en dat was het dan. Nu ben ik naast die twee uur training zeker nog anderhalf uur langer bewust bezig. Dat kan gaan van massages tot extra oefeningen of een fysieke training. Je leert je lichaam beter kennen. Bij de clubs wordt er ook profession­eler gewerkt. Daardoor worden carrières ook langer.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium