Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De zomer van Roberto, Beth en Luella.

-

Morgenavon­d speelt bondscoach Roberto Martinez tegen zijn halve trouwboek, de 36-jarige Schotse Beth Thompson. “Met de hele familie supportere­n we in een Belgisch shirt én in een kilt”, lacht de ‘First Lady’ van het Belgische voetbal, even charmant als haar echtgenoot. Het wordt voor haar de apotheose van hun “mooiste zomer ooit”, van Waterloo via Rusland en het balkon in Brussel tot in Ibiza.

Wat voorafging

Beth Thompson was in 2001 negentien jaar, studeerde marketing aan de universite­it van Glasgow en kluste bij als jobstudent­e in een hotel. Daar leerde ze Roberto Martinez, 28 jaar en voetballer bij de Schotse eersteklas­ser Motherwell, kennen. Zij viel naar eigen zeggen voor de glimlach, het positivism­e en de levenslust van de Spanjaard. In 2009 trouwden ze, in oktober 2013 kwam er een kindje van - dochter Luella - in 2016 verhuisde het gezin naar België, waar Martinez coach werd van de Rode Duivels. Met één groots project voor ogen: het WK in Rusland in de zomer van 2018. “Het was niet meteen onze meest romantisch­e zomer ooit, daarvoor zag ik hem toch te weinig. Maar het werd wel onze mooiste zomer ooit.”

Mei 2018

Op 18 mei verlengt Martinez zijn contract als bondscoach van de Rode Duivels. Verrassend, al stond hij niet bekend als een man met veel carrièrepl­anning. Een voorbeeld: in februari 2007 was hij ’s morgens nog speler van Swansea, ’s namiddags was hij er plots coach.

“Zolang hij zich goed voelt in zijn job, denkt hij niet veel aan later”, zegt Beth Thompson. “Voetbal is nu eenmaal zijn leven. Zijn vrouw moet dat accepteren. (schatert) Onze dochter Luella (4) is ook zo opgegroeid: that’s her daddy. Dat wil bijvoorbee­ld zeggen: thuis vaak op twee grote televisies­chermen tegelijk voetbal kijken. Maar zo werkt het wel: hij het voetbal, ik al de rest.

(lacht) Dus ook het hele huishouden én de inrichting van ons huis. Ik schilder zelf ook. Abstract en expressief, een beetje de stijl van Jackson Pollock. Familie en vrienden stimuleren mij om ermee door te gaan, maar ik ben nog niet zover dat ik mijn werken ga verkopen. Ik denk dat ik het dan ook minder leuk zou vinden.

(Denkt na) Weet je, we voelen ons hier echt gelukkig. Toen we twee jaar geleden in België kwamen, wisten we niet wat we konden verwachten. Een nationale ploeg coachen, België zelf, het was allebei helemaal nieuw. Maar wellicht omdat België zo centraal ligt in Europa, zijn Belgen warm en open. We voelden ons in Waterloo snel welkom. Luella kan er naar de internatio­nale school, Brussel is vlakbij... Ook om te shoppen is het hier prima - ik heb zelfs al een voorkeur voor Belgische ontwerpers. En de Belgische chocolade is crazy…

(schatert) Ik zeg dit niet alleen omdat Roberto ereburger is geworden van Waterloo: we wonen hier echt graag. Ik volg zelfs al Franse lessen. Ik kan naar de supermarkt, Roberto kan net als elke andere papa met Luella naar school. Niemand valt ons lastig.”

Juni 2018

Op 13 juni vertrekt België naar het WK in Rusland. Ten huize Martinez in Waterloo helpt Beth haar man met inpakken. “Hij stond erop voldoende shirts en kousen mee te geven tot 15 juli, de dag van de finale. Zoveel vertrouwen had hij er dus wel in.”

Ze zou haar man zelf pas een week later terugzien. “In de tussentijd kwam Roberto wel elke dag op televisie. Ik lette er toch op dat Luella daar niet te veel van zag. Het zou het gemis nog groter maken.”

De twee vlogen voor de drie matchen in de groepsfase wel telkens heen en weer naar Rusland. “Hij had me nodig”, lacht ze. “Neen, serieus, hij zou met zijn voetbal best vijf weken zonder ons overleven, maar some family life is ook voor hem belangrijk. Je zag hem stralen als Luella hem toeriep: ‘Good morning,

daddy!’ Net als de spelers gaf het hem nieuwe motivatie.”

En intussen kon de mama, nogal

into biologisch eten, eens controlere­n of haar man ginder wel voldoende groentjes at. De bondscoach rookt niet en drinkt nooit alcohol - alleen op zijn trouwfeest sloeg hij wegens een belofte aan zijn boezemvrie­nd Jordi Cruijff in één keer een glas wijn achterover, zijn speech schoot er helemaal bij in - maar haat groenten. “Al was controle niet nodig, de Rode Duivels hadden een excellente kok mee”, grinnikt ze. “Volgens mij met iets te lekkere desserts. Eenmaal thuis zei ik: ik ben dat niet gewoon.”

Juli 2018

De maand van glorie. Dat begon al op 2 juli. België - Japan: 3-2. Maar Beth was er niet, zij zat met Luella in Ibiza, waar het gezin een huis heeft. “Luella was klaar met school en we wilden meteen op vakantie, even

weg van de WK-gekte.”

Die bereikte een climax op 5 juli: Brazilië - België 1-2. Beth danste in Ibiza. “Met vrienden en buren. Allemaal Spanjaarde­n, maar allemaal supporterd­en ze voor

Belgica. Ik moet zeggen dat er nogal wat lawaai werd gemaakt. We were

so happy. A dream.”

Tot 10 juli mocht ze dromen dat ze getrouwd was met een WK-finalist.

“We were ready to win that game.

Geen haar op mijn hoofd dacht te kunnen verliezen.”

Tot Frankrijk - België dus. 1-0. De ontgoochel­ing van het jaar. En Beth was er weer niet. Ze volgde de match voor televisie, in het basiskamp in Moskou. Eenzaam en alleen. “Na de match in Sint-Petersburg tegen Brazilië zou iedereen meteen terugvlieg­en naar Moskou. Dat vond ik toch te lastig voor Luella. Ik volgde de match helemaal op mijn eentje. Heel bewust: winnen of verliezen, het zou heel emotioneel worden.

And it was a shock.”

In hun huwelijksg­elofte zit ook in goede en kwade dagen, maar mevrouw Martinez - Thompson kon haar man na de grootste ontgoochel­ing in zijn carrière pas uren na de

Mevrouw Martinez herbeleeft haar mooiste maanden ooit aan de zijde van de bondscoach

“Heel mijn familie gaat morgen supportere­n in het shirt van de Rode Duivels. Maar dan wel met een kilt.” Beth Thompson Echtgenote Roberto Martinez

match troosten, eenmaal het team weer was geland in Moskou. “Er was nog familie van spelers in het hotel gebleven. Het was goed dat we er waren, Roberto was zo teleurgest­eld. Maar de dag nadien, met vrouwen en kinderen, kon de knop toch worden omgedraaid en kon de focus worden gelegd op de match om de derde plaats.”

14 juli: een 2-0-zege tegen Engeland. ’s Anderendaa­gs volgde in Brussel wat Martinez zelf al het allermoois­te moment noemde. Beth was erbij, op dat balkon van het Brusselse stadhuis. Stond ze daar als Schotse met een Spaans-Catalaanse man van haar leven, opgeslorpt door heel België. The First Lady of Belgium op dat moment.

“Laat maar”, giechelt ze. “Ik was die dag ook een Belgische. Ik was zo trots daar te mogen staan. Het was overweldig­end. Ook al hadden the

boys net de finale gemist. Ik dacht alleen maar: wat een geweldig land is dit. Het was het mooiste moment in Roberto’s carrière.”

Al was de luwte van Waterloo ook welgekomen. “Al die Belgische vlaggen op straat vond ik mooi, maar bespaar me dat ze bij onze aankomst onze straat in zwart-geel-rood hadden geschilder­d.”

Augustus 2018

Eindelijk vakantie. Op hun favoriete plekje Ibiza waar ze al in 1999 een huis hadden gekocht. “Aan de rustige kant, not the partyside.

Mijn man ging er al van kindsbeen af op vakantie. En ik was er al als

teenager, vond Ibiza toen ook al een fantastisc­h eiland.”

Het werden drie weken van zalige rust. Familie, vrienden, strand, wandelinge­n, restaurant­s. En Luella. “Die twee hebben toch een bijzondere band. Ze had hem gemist. Al begrijpt ze het wat beter, nu ze in oktober vijf wordt. Als hij vroeger al eens twee weken weg was, mocht dat voor haar maar één dag zijn. Hij belde in Rusland wel elke ochtend voor Luella naar school ging - en elke avond, voor bedtijd. In Ibiza vonden die twee elkaar helemaal terug. Op de belangrijk­ste momenten probeert hij er ook te zijn voor haar. Hij ging vorige week ook mee naar haar eerste schooldag. Bij Luella kan hij die voetbalkno­p omdraaien. Hij is trouwens best streng. Ik voel nu al met haar mee als ze zestien wordt. Als ze a boyfriend meebrengt... Eerste vraag: rook je? Tweede: drink je ? En de derde: hou je van voetbal?

(schatert) Ik moest in de bagage ook voldoende ruimte voorzien voor voetbalboe­ken. Ook op vakantie kan Roberto het niet helemaal loslaten, zoekt hij ook televisiez­enders met voetbal. Maar in relaxmodus. Als ik dat zou afnemen, hebben we een probleem, denk ik. (lacht) Maar ik weet dat hij er mij dankbaar voor is.”

September 2018

7 september: Schotland - België. Eerste match in de Nations League.

(Opgewonden) “Ik ben geboren in Glasgow, het wordt echt iets speciaals. Ik ga natuurlijk supportere­n voor de Rode Duivels, maar mijn hele familie, alle mannen toch, gaat in shirt van de Rode Duivels… met een kilt.” (schatert)

Het is alweer voorbij, die mooie zomer. Maar België kan weer rekenen op het echtpaar Martinez Thompson. “Roberto is weer helemaal klaar to get back in football. En ik ben er helemaal klaar voor om hem weer af te staan.” FRANK BUYSE

“Roberto kan streng zijn. Ik voel nu al mee met Luella als ze haar eerste vriendje mee naar huis brengt.” Beth Thompson Echtgenote Roberto Martinez FOTO RR

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ??
FOTO GUY PUTTEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium