Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel de wereld wil een shirt van België

50 procent van truitjes Rode Duivels wordt in buitenland verkocht

-

De derde plaats op het WK maakt onze Rode Duivels populairde­r dan ooit. Nooit gingen de Belgische shirts vlotter over de toonbank dan deze zomer. En dat niet alleen in ons land, want ook in Azië, Zuid-Amerika en zelfs in Engeland lopen voetbalfan­s graag rond in een truitje van Hazard, De Bruyne of Lukaku.

Schrik niet als u op reis bent in Vietnam, Peru of China en u plots een local ziet rondlopen in een Belgisch truitje van Lukaku. Dat is de status die onze nationale ploeg verworven heeft. Het offensieve, vaak oogstrelen­de voetbal op het WK, de bronzen medaille en het feit dat er zo’n vijftien Duivels in de Premier League en/of de Champions League voetballen, geeft de shirtverko­op een ongeziene mondiale boost. Volgens Adidas wordt vijftig procent in het buitenland verkocht. Een officieel Belgisch shirt van Adidas kost nochtans 90 euro voor een volwassene en 70 euro voor een kindermaat. Reken daarbij nog 25 euro extra als u er naam en rugnummer op wenst, maar toch waren de shirts tijdens het WK in alle Belgische winkels snel uitverkoch­t. Zelfs de voorraad Belgische trainingsp­akken raakte toen uitgeput.

In het buitenland - vooral in het voetbalgek­ke Azië en zelfs in Engeland - zijn de voetbalfan­s gek van Premier Leaguespel­ers als Kevin De Bruyne (Man City), Eden Hazard (Chelsea) en Romelu Lukaku (Man United). Zij vormen in 2018 de top drie van best verkochte shirts. Het trio wordt op de hielen gezeten door Dries Mertens, maar dat is vooral omdat de Napoli-speler ontzettend populair is bij de vrouwelijk­e supporters. Thomas Meunier vervolledi­gt de top vijf. Hij is populair in Wallonië, speelt bij PSG en komt soms erg leuk uit de hoek op sociale media.

Batshuayi populair bij jeugd

En dan is er nog Michy Batshuayi. Hij speelde op het WK slechts 112 minuten, maar tijdens het tornooi steeg de vraag naar zijn shirt enorm. Zijn cultstatus vergrootte nog toen hij tegen Engeland een bal via de paal in zijn eigen gezicht knalde, maar Batsman is simpelweg geliefd bij de jeugd. Op Twitter verwent hij zijn 1,78 miljoen volgers met dansjes, rages, grapjes en tekenfilmf­iguren en dat spreekt kinderen aan. Bovendien heeft hij een opvallend uiterlijk. Batshuayi - nu bij Valencia - is

hot. Nieuwe Duivels zoals Hans Vanaken, Birger Verstraete en Leandro Trossard weten dus wat hen te doen staat. (jug)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vooral in het voetbalgek­ke Azië zijn onze Rode Duivels razend populair.
FOTO PHOTO NEWS Vooral in het voetbalgek­ke Azië zijn onze Rode Duivels razend populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium