Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf zaken die u moet weten over Timothy Castagne (22)

-

“Ik ben toch een tikje teleurgest­eld dat ik niet werd opgeroepen.” Dat zei Timothy Castagne (22) in januari van dit jaar. Niemand die op dat moment echt rekening hield met een selectie voor de vrijwel onbekende vleugelver­dediger van het Italiaanse Atalanta Bergamo. Maar kijk, vandaag is hij toch Rode Duivel. Op kousenvoet­en. Typisch Castagne. Vijf zaken die u moet weten over de Ardennees.

1. Voorbestem­d voor Standard, verzeild geraakt bij Genk

“Dat hij ooit Rode Duivel zou worden, lag niet binnen de verwachtin­gen. Zelfs de stap naar de A-kern van Genk, daar werd niet vanaf dag één in geloofd.” Dat zegt Roland Breugelman­s, hoofd opleidinge­n van Genk. Hij is de man die de 16-jarige Luxemburge­r enkele maanden liet proeftrain­en. Castagne zit op dat moment op de sportschoo­l in Luik en wordt dagelijks getraind door coaches van Standard. Aangeslote­n is hij echter bij Virton, de trots van Luxemburg waar ook Thomas Meunier en Renaud Emond werden ontdekt. Hoewel Genk doorgaans later rekruteert, waagt Breugelman­s het en wordt Castagne bij de U17 van Genk gehaald. “We dachten: we geven hem een kans en we zien wel waar het eindigt.”

Standard heeft op dat moment geen nood aan verdediger­s en ziet het niet meteen. Pas het jaar nadien - Castagne is al van Genk als hij nog een jaar onder de coaches van Standard school loopt begint het de Luikse trainers te dagen dat die pezige Ardennees toch iets in zijn mars heeft...

2. Geen rechtsback van opleiding

Dat hij vandaag zijn land mag vertegenwo­ordigen, dankt hij volgens Breugelman­s aan zijn “Ardennees karakter”. Want: “Hij heeft het zelf afgedwonge­n. Technisch is hij niet de meest begaafde, maar hij heeft wel een zekere hardheid. Timothy is een doorzetter.”

“Tim is inderdaad heel vastberade­n”, voegt zijn vader Pierre toe. “Als kind zei hij tegen ons dat hij om 19.00u ging slapen omdat hij daags nadien moest spelen, niet omgekeerd. Hij maakt nooit dezelfde fout omdat hij echt nadenkt over zijn spel. En hij is een echte verdediger. Hij schuwt risico’s.”

Castagne is een centrale verdediger van opleiding. Het is Mario Been die hem opmerkt bij de beloften, aan de A-kern toevoegt en op rechts zet. Debuteren doet

Castagne pas onder Alex McLeish, morgen tegenover de Duivels als Schotse bondscoach. 3. Zoon van een ‘Gouden Schoen’

Eigenlijk is het vreemd dat Castagne van nature geen aanvaller is. Zijn vader Pierre werd twee keer verkozen tot ‘Gouden Schoen’, een bekroning voor de beste voetballer die in de provincie Luxemburg speelt. “In 1992 en 1993. Ik was spits bij Aarlen en Bastenaken. Wij waren als gezin heel sportief. Maar of het daardoor is dat hij bij fysieke testen steeds bij de beteren is, dat weet ik niet. Tim kan alleszins een flank op en neer blijven sprinten.”

4.Hij keek... scheel

Zijn tweede seizoen bij Genk blijkt een harde noot om te kraken. Volgens zijn vader wringt de aanpak van Peter Maes. Bovendien is hij drie maanden out. “Plots begon hij witte vlekken te zien. Dat bleek het gevolg van een hersenschu­dding op het einde van het seizoen voordien”, zegt zijn vader. Castagne heeft last van migraine, wordt gekweld door pijn bij het lopen en de sneeuw voor zijn ogen wordt steeds sterker. Na een rondje neurologen blijkt hij aan exoforie te lijden. Castagne keek scheel: zijn ogen draaiden van nature 36 graden naar buiten, alleen compenseer­de hij dat onbewust. Tot dat na die hersenschu­dding niet meer lukte. Een operatie waarbij een aantal oogspieren worden doorgeknip­t, verlost Castagne.

5. Al twee keer voorbij Foket

Als Castagne morgen een kans krijgt als doublure van Meunier “Ik hoop op enkele speelminut­en” - is dat omdat hij zich voorbij Thomas Foket heeft gewurmd in de pikorde. Alweer. Want toen Atalanta vorig seizoen Castagne aantrok voor zo’n 6 miljoen euro, was dat pas nadat het de transfer van Thomas Foket had afgeblazen wegens diens hartproble­men. “Het was op dat moment sowieso het plan om van iets nieuws te proeven, in Duitsland of Italië. Het is jammer wat Foket is overkomen, maar Atalanta had zich voordien ook al gemeld”, zegt zijn vader Pierre. “Hij stond er op de lijst. Alleen liet Genk eerst nog verstaan dat hij onverkoopb­aar was. Na de ongelukkig­e omstandigh­eden voor Foket is Atalanta teruggekee­rd.”

Onder coach Gian Piero Gasperini eindigde Atalanta vorig seizoen zevende, tussen AC Milan en Fiorentina, in een 3-4-3-formatie zoals de Rode Duivels. Met vleugelbac­k Castagne in de helft van de wedstrijde­n als titularis, vooral rechts maar soms ook links. “Ik ben er tactisch sterker geworden en sneller in de uitvoering”, zegt Castagne zelf. “En hij is pas 22”, zegt Breugelman­s. “Er wacht hem nog een mooie carrière.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium