Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eén verrassing in WK-selectie”

Tim Wellens is klaar voor zijn koersen in Canada en WK

- Bram Vandecapel­le

Van onze redacteur in Québec “Strak georganise­erd en een chique hotel. Ik denk dat één nacht in Chateau Le Frontenac vier keer zo veel kost als een normaal hotel.” Tim Wellens (Lotto-Soudal) is elk jaar present in het Canadese tweeluik. In 2015 won hij zelfs in Montréal. “Dit is mijn ideale voorbereid­ing op het WK.”

Tim, je bent een van de weinige kanshebber­s voor het WK die hier in Canada aanwezig is.

“Voor mij is dit de juiste weg. Ik kom hier al zeven jaar op rij en ben hier steeds goed. De sfeer is ook relaxed.”

De Vuelta is ook vrij relax. De meeste WK-favorieten rijden daar.

“Ik weet niet waarom, maar de Vuelta heeft mij nooit aangetrokk­en. Ik vind het ook zonde om een koers te rijden om gewoon koersritme op te doen. Ik kan mij heel goed voorbereid­en door achter de brommer te trainen in de heuvels van Monaco. Ik heb geen competitie nodig om goed te zijn. Dit jaar werd ik ziek na Parijs - Nice. Mijn eerstvolge­nde koers was de Brabantse Pijl, die won ik.”

In de BinckBank Tour zat je naar eigen zeggen op 95 procent. In Plouay werd je derde. Waar sta je nu?

“In Plouay speelde ik te kwistig met mijn krachten. Toch hoorde ik bij de beste drie. In de BinckBank Tour was ik zeer goed, al was ook de concurrent­ie nog niet honderd procent. Het niveau lag er lager dan de voorbije jaren. Na Quebec en Montréal zal ik meer kunnen zeggen over mijn vormpeil.”

Zie je dit Canadese tweeluik als voorbereid­ing op het WK?

“Neen. Vanaf nu is elke koers belangrijk. De koersen in Canada zijn een doel op zich. Ik zal wel proberen op het WK nog net iets beter te zijn dan hier, al is dat moeilijk te plannen.”

We zien in jou de kopman van de Belgische ploeg.

“Dat ben ik, maar er zijn er nog

anderen die een mooi resultaat kunnen boeken. Ik ben zeker niet de enige kopman. Er zijn er een viertal.” Je kent de selectie van Kevin De Weert al?

“Het is nog niet officieel, maar iedereen die erbij is, zal wel al op de hoogte zijn.”

Is het een goede selectie?

“Ja. Ze is anders dan de voorbije jaren, maar dat geldt ook voor het parcours. Voor mij zit er één verrassing in de selectie.”

Heb jij de selectie mee bepaald?

“Kevin vraagt advies, maar wat ik hem aanbeveel, is uiteindeli­jk toch moeilijk in te passen. Ik had nog graag één veranderin­g gezien in de selectie, maar dat is niet gebeurd. Een beetje logisch. Het is in België steeds een gevecht om als renner in de selectie te geraken.” Waarom was er dan contact over de selectie?

“Ik wou weten wat Kevin van mij verwacht. Ik weet graag op voorhand hoe de vork in de steel zit. Hoe het er nu uitziet, daar kan ik mee leven. Kevin en ik zitten op dezelfde golflengte. Al in het voorjaar zei hij dat ik kopman zou zijn. Tenminste als ik de lijn van mijn prestaties zou doortrekke­n. Ik hoop vrijdag (morgen, red.) in Quebec en zeker zondag in Montréal te tonen dat het goed zit.” Vorig jaar werd je vijfde in Quebec en twaalfde in Montréal. Toch cijferde je jezelf helemaal weg op het WK. Heb je toen krediet opgebouwd?

“Ik vond dat toen niet meer dan normaal. Die tactiek was al lang op voorhand besproken. Iedereen ging daar ook mee akkoord. Ik vind niet omdat je dan plots zeer goed rijdt, dat je dan dat plan moet veranderen. Het leuke aan Kevin als bondscoach is dat iedereen altijd goed op voorhand weet wat hij moet doen. Als er discussie is of je gaat niet akkoord met het plan, ga je gewoon niet mee.”

Dus je kent ook al de tactiek voor binnen drie weken.

“Zo goed als.”

Hoe luidt het strijdplan?

“Dat blijft een verrassing. Het is anders dan de voorbije jaren. Of een kopman nu één of zeven helpers heeft, dat maakt op zo’n zwaar parcours weinig verschil.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium