Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Net te laat weer in vorm

Thomas Pieters niet geselectee­rd: zware domper, maar geen drama voor carrière

- HANS JACOBS, CHRISTIAN CEUTERICK

Van beste Europese Ryder Cup-debutant ooit twee jaar geleden naar niet-verkozen: vanzelfspr­ekend baalt Thomas Pieters, ook al komt zijn nietselect­ie voor een van de meest bekeken sportevene­menten ter wereld niet als een verrassing. “Maar dit is geen drama voor de verdere carrière. De volgende tien keer willen we de Ryder Cup niet meer missen.”

“Het waren moeilijke telefoonge­sprekken met diegenen die er niet bij zijn.” De Europese Ryder Cup-captain Thomas Bjorn maakte gisteren zijn laatste vier wildcards bekend van zijn twaalfkopp­ige Ryder Cup-team. Een dag eerder had hij de afvallers al gebeld, en helaas rinkelde de gsm ook ten huize Thomas Pieters. Een huizenhoge verrassing is het niet. Daarvoor waren Pieters’ resultaten niet zoals twee jaar geleden, toen hij enkele ferme uitschiete­rs kende. Bjorn koos, omdat vijf van de acht rechtstree­ks geplaatste­n Ryder Cup-debutanten zijn, voor ervaring bij zijn wildcards. Daarbij woog het beste Ryder Cup-debuut voor Team Europa van Pieters twee jaar geleden te licht. “Natuurlijk is hij teleurgest­eld, dat is elke sportman die naast het doel grijpt”, zegt Lieselotte Pieters, zijn zus en manager. “Hij hoopte nog op een waterkans na zijn betere resultaten van de laatste weken (hij haalde drie keer de top 10, red.), maar Thomas is realistisc­h genoeg om te beseffen dat de kapitein een luxeproble­em had, en er heel wat kandidaten waren. We zijn net iets te laat in vorm.”

Nieuw hoofddoel: Europese ranglijst

Geen Thomas Pieters dus voor de tweede keer op rij in het meest prestigieu­ze golftreffe­n ter wereld, de tweejaarli­jkse ontmoeting tussen het kruim van Amerika en Europa, een wereldwijd gemediatis­eerd sportevene­ment. Wat nu? “Dit is een domper, maar lang geen drama voor de rest van zijn carrière”, zegt Lieselotte. Is dat peptalk? Neen, het is weinigen gegeven keer op de keer de Ryder Cup te halen. Integendee­l, het gros der toppers maakt mee wat Pieters nu meemaakt. Ook deze selectie telt golfers die er na een tijd weer bij zijn. “Het is jammer, want Thomas heeft altijd gezegd dat hij nooit meer een Ryder Cup wilde missen. Dus de volgende tien keer willen we er zeker weer bij zijn.” (lacht)

Thomas Pieters is vanaf vandaag in Zwitserlan­d aan de slag. “Hij voelt zich goed, de rugproblem­en van de voorbije maanden zijn van de baan.” Het nieuwe hoofddoel is de Race to Dubai – de Europese ranglijst. Pieters is al vrijwel zeker van zijn plaats volgend jaar in de European Tour, na de Amerikaans­e PGA het meest prestigieu­ze circuit. Lieselotte Pieters: “Hij heeft nog drie maanden om zo hoog mogelijk te raken.”

 ?? FOTO'S AFP, PHOTO NEWS ??
FOTO'S AFP, PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium