Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tal van mooie beloften aan diamantsec­tor op kopstukken­debat

Handelaars kunnen weer zichtreken­ingen openen, hele wijk krijgt facelift en sector krijgt mogelijk taxshelter

- CHRISTOF WILLOCX

Volgens federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zullen Antwerpse diamantair­s binnenkort opnieuw een rekening kunnen openen bij een Belgische bank. Staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) wil dan weer een taxshelter voor de diamant.

Antwerp World Diamond Centre (AWDC), de sector die de Antwerpse diamantsec­tor vertegenwo­ordigt, organiseer­de gisteren een debat naar aanleiding van de Antwerpse gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober. Aan tafel zaten lijsttrekk­ers Kris Peeters (CD&V), Philippe De Backer (Open Vld), Jinnih Beels (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) en de Antwerpse schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout (N-VA).

DIAMANTAIR­S MOGEN KLANT WORDEN BIJ BELGISCHE BANK Een van de hete hangijzers in het debat was dat diamantair­s nu al enkele jaren geen zichtreken­ing

Jinnih Beels

sp.a

“De diamantwij­k moet zichtbaard­er worden. Onlangs nog vroeg iemand me aan het Centraal Station waar de wijk precies was.”

kunnen openen bij een Belgische bank omdat de banken de diamantsec­tor te risicovol vinden. “We worden als sector gediscrimi­neerd”, zei een directeur van een diamantbed­rijf in een vooraf opgenomen filmpje. “We hebben het gevoel dat we uit België moeten vertrekken”, gaf een collega aan.

Volgens federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) is een oplossing in de maak. “Er is een principeak­koord bereikt tussen de diamantsec­tor en bankenfede­ratie Febelfin om diamantair­s weer zichtreken­ingen te laten openen bij een Belgische bank”, zegt Peeters. “Daarover zal in oktober een protocol worden onderteken­d. Een compliance officer van de sector zal voor elke diamantair controlere­n of die aan een reeks voorwaarde­n voldoet die de Nationale Bank oplegt. Als dat zo is, mag die diamantair een rekening openen bij een bank.”

In eerste instantie zou een viertal banken het protocol onderteken­en.

Karel Van Eetvelt, algemeen directeur van bankensect­or Febelfin, benadrukt wel dat hij nog een definitief fiat nodig heeft van de banken. “De onderhande­lingen met de diamantsec­tor zijn in een heel constructi­eve sfeer verlopen, maar er moeten nog enkele voorwaarde­n worden ingevuld. Het is de bedoeling om te starten met een proefproje­ct waarbij een vijftigtal diamantair­s die aan alle voorwaarde­n voldoen, een zichtreken­ing mogen openen.”

BELASTINGV­OORDELEN VOOR DE DIAMANTSEC­TOR

Staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld) beloofde in het debat om werk te maken van een taxshelter voor de innovatiev­e diamantbed­rijven. “We moeten voor deze sector meer innovatie naar de stad halen”, zegt De Backer. “Bedrijven die in Antwerpen aan innovatie doen, bijvoorbee­ld een nieuwe slijptechn­iek

vinden of een manier om nog dieper in mijnen naar diamanten te zoeken, moeten een belastingv­oordeel krijgen. Zo halen we buitenland­se innovaties naar hier.”

De Antwerpse schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout (N-VA) is ook voorstande­r van zo’n taxshelter.

DIAMANTWIJ­K ZIET ER BINNENKORT HEEL ANDERS UIT

De Antwerpse politici willen het uitzicht van de diamantwij­k ook grondig veranderen, al legt elke partij wel andere accenten. “De straten in de wijk zijn verloederd. Dat geeft een onveilig gevoel”, zegt Jinnih Beels (sp.a). “Er moet daarom meer groen en licht komen, zodat mensen zich hier veiliger voelen. We moeten ook inzetten op bewoning.”

“We moeten de diamantwij­k ook meer zichtbaar maken”, zegt Beels. “Onlangs vroeg iemand aan het station me nog waar de diamantwij­k was, terwijl die zich natuurlijk vlak aan het station bevindt. We kunnen bijvoorbee­ld het metrostati­on Diamant mooi aankleden.”

Philippe De Backer wil dan weer een ‘landmark’ in de wijk zetten, bijvoorbee­ld een groot kunstwerk in de vorm van een diamant. Van Campenhout (N-VA) benadrukte dat er al een plan klaarligt om de diamantwij­k te vernieuwen. Wonen en werken in de wijk worden daarin aangemoedi­gd.

GEEN KINDERARBE­ID

Wouter Van Besien (Groen) zei ten slotte dat de Antwerpse diamantsec­tor nog verder moet gaan in zijn engagement om een eerlijke handel te voeren. “Dat gaat verder dan de belofte om geen bloeddiama­nten te verhandele­n”, zegt Van Besien. “Antwerpen moet ook garanderen dat er geen kinderarbe­id wordt verricht in de mijnen waar de Antwerpse diamanten vandaan komen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Antwerp World Diamond Centre organiseer­de een debat naar aanleiding van de komende verkiezing­en. Aan tafel: lijsttrekk­ers Kris Peeters (CD&V), Philippe De Backer (Open Vld), Jinnih Beels (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) en de Antwerpse schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout (N-VA).
FOTO JORIS HERREGODS Het Antwerp World Diamond Centre organiseer­de een debat naar aanleiding van de komende verkiezing­en. Aan tafel: lijsttrekk­ers Kris Peeters (CD&V), Philippe De Backer (Open Vld), Jinnih Beels (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen) en de Antwerpse schepen voor Diamant Ludo Van Campenhout (N-VA).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium