Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15.500 extra plaatsen nodig in scholen tegen 2024-2025

Stad berekent capaciteit­snood en wil extra scholen bouwen of bestaande uitbreiden

- JAN STASSIJNS

Antwerpen heeft nood aan bijna 15.500 extra plaatsen in het basis- en secundair onderwijs tegen het schooljaar 2024-2025. Dat berekende de stad Antwerpen op basis van de Vlaamse capaciteit­smonitor. “Vandaag is er een overschot, maar om de vrije onderwijsk­euze te garanderen, zijn er extra inspanning­en nodig”, zegt onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld).

De bevolkings­groei in Antwerpen heeft de afgelopen jaren ook heel wat uitdaginge­n met zich meegebrach­t voor het onderwijs. Meer Antwerpena­ren betekent ook meer kinderen op de schoolbank­en.

De afgelopen legislatuu­r zijn er in Antwerpen 11.000 extra plaatsen gecreëerd in het basis- en secundair onderwijs om die bevolkings­groei op te vangen. Die extra plaatsen hebben ervoor gezorgd dat er vandaag een overschot is, maar om de komende jaren ieder kind een plek op een Antwerpse school te garanderen, moeten er in totaal zo’n 15.500 extra plaatsen bij komen.

Het basisonder­wijs telt vandaag 73.310 plaatsen voor 63.500 leerlingen. “Maar in 2024-2025 zal het basisonder­wijs volgens de prognoses 71.000 kinderen tellen”, zegt onderwijss­chepen Claude Marinower (Open Vld). “Dan is die overschot al een heel stuk minder. Wij hanteook ren een norm van 1,15 plaatsen per kind. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat we de 81.000 halen. Ofwel achtduizen­d extra plaatsen de komende zes jaar.”

Pedagogisc­he visie

De grote toename van het aantal leerlingen in het basisonder­wijs heeft ook gevolgen voor de capaciteit in het secundair. Daar moeten er tegen 2024-2025 achtduizen­d plaatsen bij.

Extra plaatsen betekent ook extra scholen, geen evidentie in een stad als Antwerpen. “Als stad hebben we daar een belangrijk­e rol in te spelen”, vindt Marinower. “Zo hebben we bijvoorbee­ld de schooltoet­s bij gunningspr­ocedures ingevoerd. Bij grote projecten moet onderwijs een plaats krijgen, of er komt geen vergunning. Nieuw Zuid is daar een mooi voorbeeld van. In de eerste plannen waren er geen scholen voorzien. Nu komen er twee, goed voor vijfhonder­d extra plaatsen. Een ander voorbeeld is de Imea-site, waar we als stad de grond verworven hebben en via erfpacht ter beschikkin­g stellen. Ook daar komen vijfhonder­d plaatsen bij. Waar mogelijk moeten bestaande scholen ook uitbreiden, rekening houdend met de noden van verschille­nde wijken. Enkel zo kunnen we de vrije schoolkeuz­e ook in de toekomst garanderen.”

“Maar behalve investeren in capaciteit­suitbreidi­ng, moeten we ook meer investeren in de scholeninf­rastructuu­r zelf. Kinderen moeten graag in de schoolomge­ving vertoeven. Wie iets graag en met passie doet, leert het meeste bij. Innovatiev­e gebouwen dragen daar zeker toe bij. De visie op schoolarch­itectuur vloeit voort uit de pedagogisc­he visie. En daar willen we in Antwerpen graag meer mee aan de slag gaan.”

Claude Marinower Schepen van Onderwijs (Open Vld) “Waar mogelijk moeten scholen uitbreiden, rekening houdend met de noden van wijken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium