Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schild & Vriendenka­ndidaten geschrapt van kieslijste­n N-VA

Partij begint met “opkuis” na ophefmaken­de reportage

-

Verschille­nde kandidaten op N-VA-lijsten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen blijken ook sympathisa­nten of actieve leden van de in opspraak gekomen jongerenbe­weging Schild & Vrienden te zijn. Een signaal voor N-VA om aan een “opkuis” te beginnen. Al zeker vier kandidaten die gelieerd zijn aan Schild & Vrienden, zijn gisteren van de kieslijste­n verdwenen. In Stekene trekt ook een CD&V’er zich terug als kandidaat. De jongerenaf­deling van N-VA is ook in actie geschoten en gaat alle vermeende leden van Schild & Vrienden uithoren. Volgens voorzitter Tomas Roggeman gaat het om ongeveer twintig man. “Het principe is duidelijk: een lidmaatsch­ap van Jong N-VA is niet verenigbaa­r met het lidmaatsch­ap van Schild & Vrienden.”

Degoutant en zorgelijk. Dat is het minste wat je kunt zeggen van de vertoning die de jongeren van de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden hebben opgevoerd in het VRT-programma Pano. Voor plat racisme, seksisme en andere vormen van discrimina­tie is er geen plek in een gezonde samenlevin­g. En dat is toch wat we willen zijn.

Met vrije meningsuit­ing heeft dit evenmin wat te maken. Want hoewel die heilig is, kent ook het uiten van meningen grenzen. Als het taalgebrui­k dermate beschadige­nd en beledigend is voor welke bevolkings­groep dan ook, houdt het op. Ook wie bedenkinge­n heeft bij de diverse samenlevin­g waarin we leven, en dat mag, heeft zich aan een aantal regels te houden. En die zijn door Schild & Vrienden zwaar met de voeten getreden. Dit doe je gewoon niet.

Minstens even belangrijk als dit soort van gedrag veroordele­n, is de vraag stellen waar het vandaan komt. Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universite­it Antwerpen, ziet een verklaring in de woelige tijden waarin jongvolwas­senen opgroeien. Economisch­e problemen, de vluchtelin­gencrisis, de opkomst van het nationalis­me in veel Europese landen zijn zaken waar de jongeren van deze tijd mee te maken krijgen. Het is niet vanzelfspr­ekend om dit allemaal in de juiste context te plaatsen zonder in uitersten te vervallen. Zeker niet voor jonge mensen.

Het zou best kunnen dat Herman Van Goethem minstens gedeelteli­jk gelijk heeft en dat de onzekerhei­d van deze tijd bij een aantal mensen leidt tot de uitwassen die we in de uitzending van

Pano gezien hebben. Maar ook dan mag het geen excuus zijn.

De excessen van Schild & Vrienden moeten een belletje doen rinkelen bij iedereen die op de een of andere manier deelneemt aan het publieke debat. Zij het via Facebook, een studentenv­ereniging of als politicus. Met name sinds de opkomst van de sociale media zijn de omgangsvor­men erg verruwd. Steeds vaker worden mensen om wie ze zijn en wat ze denken in de grofste bewoording­en afgeservee­rd. De sociale media spelen daarin een niet geringe rol. Maar het zijn natuurlijk nog altijd wij zelf die de kolommen op de Facebooks van deze wereld vullen. En dat moet echt anders. Ook politici hebben een verpletter­ende verantwoor­delijkheid voor de richting die onze samenlevin­g uitgaat. De vaak harde en soms totaal ongepaste retoriek die steeds meer politici de jongste maanden hanteren, komt de sfeer in het publieke debat niet ten goede. Het is voor veel mensen een vrijgeleid­e om alle remmen los te gooien. De manier waarop politici met hun medemensen omgaan, is voor velen nog altijd een leidraad voor hoe ze zich zelf in de samenlevin­g gedragen.

 ??  ?? Patrick Van de PerreRedac­teur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre
Patrick Van de PerreRedac­teur stadsredac­tie brieven@gva.be @PatrickVan­dePerre

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium