Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijzonder zelfzeker, weinig geloofwaar­dig

Leider Dries Van Langenhove schreeuwt onschuld uit

- TEX VAN BERLAER PIETER HUYBERECHT­S

Dries Van Langenhove schreeuwt zijn onschuld uit. De leider van Schild & Vrienden noemt de VRTreporta­ge “pure laster” en wil niet weten van verontschu­ldigingen. Maar de zelfzekere Van Langenhove heeft een lange geschieden­is van twijfelach­tige beweringen.

Of hij wou spreken? Uiteraard, zegt Dries Van Langenhove (25). “Ik heb niets te verbergen. Maar voor je begint te filmen, mag ik even mijn blauwe vest aandoen? En liefst niet op de koer voor mijn ouders interviewe­n. Ik wil mijn ouders er niet bij betrekken.”

Ook na een hele dag van collectiev­e verontwaar­diging komt de rechtenstu­dent, die ook een diploma politieke wetenschap­pen én een cursus loodgieter­ij op zak heeft, zeer zelfzeker over. Zelfbewust zelfs.

Hij blijft bij zijn verhaal. Hij is slachtoffe­r van hacking. En van framing door de VRT, het “rode bastion”, waartegen hij een klacht wegens laster zal indienen. “Ik hoef mij van niets of niemand te distantiër­en. Die beelden hebben niets met Schild & Vrienden (S&V) te maken. Wij zijn geen extreemrec­htse vereniging en mensen met neonazisti­sche gedachten hebben niets bij ons te zoeken”, zegt hij.

Bewijslast overdonder­end

Binnen de politiek heerst geen twijfel over de geloofwaar­digheid van de Pano-reportage. Het gerecht neemt ze ernstig. De Universite­it Gent ook. De VRT beschikt dan ook over duizenden racistisch­e berichten, de bewijslast is overdonder­end.

Bovendien kampt Van Langenhove met een verleden van misleidend­e beweringen. Een kijkje op zijn LinkedIn-pagina, zijn digitale CV, spreekt boekdelen. Daarop schrijft hij dat hij lid was van de leerlingen­raad op zijn middelbare school VKO in Opwijk, waar hij moderne wetenschap­pen studeerde. Maar daar is niets van aan, aldus zijn voormalige leraar geschieden­is en Nederlands. “Dries was weliswaar een voorbeeldl­eerling en altijd beleefd, maar lid van de leerlingen­raad was hij niet.”

Daarnaast is er nog een internatio­nale prijs die wordt overdreven. En een titel van ‘redactiech­ef’ bij de rechtse nieuwssite Sceptr, waar eigenlijk slechts ‘redacteur’ hoort.

Ook in de voorbije maanden viel Van Langenhove enkele keren door de mand. Zo berichtten meerdere media in november over de aanwezighe­id van S&V bij een betoging tegen Roma’s in Gent. Die aanwezighe­id ontkende hij nadien, ook al maakte hij zélf een filmpje middenin de optocht.

Zeer welbespraa­kt Welbespraa­kt is hij wél. De Op-

wijkenaar kon heel wat stemmen in de wacht slepen voor zijn plaats in de raad van bestuur van de Ugent. Met 1.560 kiezers eindigde hij tweede bij de stembussla­g in 2016. Zo werd hij naar eigen zeggen de eerste rechtse student ooit op die stoel. In mei van dit jaar werd hij herverkoze­n, nu met 2.703 stemmen.

Zijn ontpopping tot leider van de extreemrec­htse studentenc­lub begon enkele maanden na zijn overwinnin­g in 2016. Hij trok naar een zomerkamp van Génération Identitair­e, een extreemrec­htse beweging in Frankrijk waaraan S&V zich spiegelt. De lichaamscu­ltus, de angst voor islamiseri­ng, de haat jegens politieke correcthei­d: het is haast een kopie. Van toen ging het snel. Wat begon als een Facebookgr­oep voor ranzige collages, verwerd tot een heuse beweging.

Bo Van Spilbeeck

In november was hij te gast op radiozende­r MNM. De presentatr­ice omschreef Schild & Vrienden nog als een soort “wereldverb­eteraars”, omdat ze bejaarden helpen en soep uitdelen aan daklozen.

In februari volgde een veelbe- sproken passage op het debatprogr­amma Terzake. Daar ging hij in de clinch met Petra De Sutter over transgende­r Bo Van Spilbeeck. “Veranderen van geslacht is niet normaal en ik vind het ook gevaarlijk om dat te gaan normaliser­en”, klonk het.

Kort daarop nog een mediatiek optreden: de bestorming van het Gentse Gravenstee­n, waar een actie voor een humanitair migratiebe­leid plaatsvond. Het leverde hem een groot interview op in De

Morgen. “Het is niet omdat je hier geboren bent dat je een Vlaming bent. Een katje dat geboren wordt in een paardensta­l is nog geen paard”, luidde het.

In dat gesprek, waarvoor hij zich zoals steeds piekfijn uitdoste, verwees de numero uno van S&V al naar de VRT-journalist die hem en zijn clubje volgde. Voor een reportage die zijn club uiteindeli­jk fataal zal worden. Gisteren distantiee­rde iedereen zich, op enkele fanatici na. De opgang van Schild & Vrienden en de leider Dries Van Langenhove verliep snel. De neergang nog veel sneller.

 ?? FOTO RR ?? Dries Van Langenhove: proper voorkomen.
FOTO RR Dries Van Langenhove: proper voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium